Ігор Гузь розповів в ефірі про зарплату депутата, обміління Світязю, ринок землі, ігровий бізнес, шахти та короновірус

02.03.2020 / Новини

Народний депутат Ігор Гузь в ефірі «12 каналу» відповів на актуальні питання щодо роботи в парламенті й окрузі.

Коротко про що йшлося виклали в цитатах на сторінці нардепа:

Робота міжфракційного об’єднання «Велика Волинь» – це платформа для комунікації депутатів з території Волинської, Рівненської, Житомирської та частини Тернопільської областей. Мета: обмін досвідом та інформацією, адже у нас дуже багато спільних проблем. Але основний акцент – промоція туризму. Ми хочемо зрушити з «мертвої точки» ситуацію в туристичній сфері й показати Волинь в перспективі привабливою територією. На жаль, сьогодні вона такою не є.

Зараз народний депутат отримує на руки 40 000 гривень. Моя точка зору була і є: цього достатньо й говорити про те, що її треба збільшувати – не варто. Не приховую, що як і всі інші депутати отримую кошти на оплату праці помічників-консультантів, компенсацію на житло, ресурси на оплату своїх обов’язків: бензин, канцтовари. Фактично, це значно більша сума, ніж 40 тис. грн.

Реакція влади на поширення коронавірусу? Я не медик, просто громадянин, і з цієї точки зору зробив би трохи по-іншому, ніж це було у Нових Санжарах. Вважаю, була допущена помилка, коли везли делегацію українців з Китаю. А їх, без сумніву, потрібно було забирати, бо це переважно наші співгромадяни. Але у нас є військові аеродроми, які не дотикаються до цивільного населення. Сьогодні технології пішли вперед, і, наприклад, є система модульного житла, яке можна розмістити в полі, в лісі, де завгодно біля військового аеродрому ось ці бокси, які стерильні, нові, комфортні для цих ста людей. Перед цим показати громадянам, що ось така ситуація, зробити режимний об’єкт, і, думаю, на 95% цих подій, що у Нових Санжарах, не було б.

Наша депутатська група «За мабутнє» прийняла рішення одноголосно: ми не будемо підтримувати у жодному випадку в другому читанні законопроєкт про відкриття ринку землі. Наші застереження: земельний кадастр, який, м’яко кажучи, неідеальний; немає земельного банку; не зрозуміло й те, чи іноземець зможе придбати землю і на яких умовах. Правки майже не приймаються. Це говорить про те, що всіх депутатів усіх фракцій «відфутболили».

Десятиліття у нас ігровий бізнес був заборонений. Але в Луцьку маса закладів було й всі це бачили, але ніхто з правоохоронних органів не реагував. Достатньо було президентові це озвучити, і за два дні все позакривали. У першому читанні я проголосував «за» легалізацію ігрового бізнесу. Але от в другому читанні хочу бачити, що «на виході» запропонуємо українцям. Бо з одного боку, це – сплата податків і все ж державний контроль. З іншого боку, залежність від ігрових автоматів – це хвороба, й це – біда.

Наводиться декілька варіантів, чому рівень води у Світязі знизився – від лохин до Хотиславського кар’єру, і в тому числі до відсутності опадів. Ми – депутати-волиняни – об’єдналися у цьому контексті й працюємо з усіма структурами, в тому числі урядом, Національною академією наук, геологічними інституціями, аби привернути увагу до проблеми.

Закриття шахт на Волині: уряд і профільного міністра ми попередили спільно з шахтарями, що якщо шахти закриватимуть втиху, ми будемо протестувати. Вдаватимемося до акцій протесту не тільки тому, що проти закриття, а тому, що ми – за дискусію, прозорість. Якщо уряд каже, що буде закривати, то коли закриватиме, що отримають шахтарі, чи будуть їхні тили закриті, а сім’ї соціально захищені? Зараз у Нововолинську – це соціальний вибух. І так просто прийти й сказати, що завтра шахти будуть закриті – це ненормально.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*