Ігор Гузь прозвітував про роботу за 2017 рік (ФОТО, ВІДЕО)

16.12.2017 / Новини

Народний депутат від волинського мажоритарного округу №19 Ігор Гузь прозвітував перед громадою про третій рік роботи.

Підбивали підсумки та ключові результати діяльності в окрузі та парламенті у п’ятницю, 15 грудня в Литовежі Іваничівського району. На захід запросили представників громад округу, депутатів облради, а також місцевих журналістів та громадських активістів.

Виступи спікерів транслювали у соцмережі Facebook, – інформує прес-служба народного обранця.

«Сьогодні не просто мій звіт, а звіт про діяльність моєї команди, за яку я гордий. У 19 виборчому окрузі – 147 тисяч виборців. Ми вникаємо у проблеми кожної громади, окремої людини. І виборці, і всі ми хочемо одного й того ж – змін у регіоні Прибужжя. А моя публічність на центральних каналах – це спосіб донести свою позицію до людей, привернути увагу до проблем округу», – відзначив Ігор Гузь.

Так, за 3 роки роботи волинський нардеп був гостем майже 200 центральних та регіональних каналів, десятки брифінгів та прес-конференцій, а ще активно вів сторінки у соцмережах та реагував на звернення громадян і там.

Попри те, що головна функція нардепа – законотворчість, одним із ключових завдань, як мажоритарник, Ігор Гузь поставив для себе активний захист інтересів громад округу та залучення сюди максимальної кількості коштів. Отож, за 3 роки депутатської діяльності на розвиток Прибужжя йому вдалося залучити майже 60 мільйонів гривень.

«Люди дадуть свою оцінку. Ці 60 мільйонів зайшли в округ, і тут залишаються на розвиток громади. Якщо у мене є можливість, я ці кошти затягую в свій виборчий округ. Зокрема, цього року державними коштами охопили 220 об’єктів. Я не з тих народних депутатів, які прилетіли раз в рік в округ на «вертольоті», перерізали стрічку і назад полетіли. Зустрічаюся з виборцями, звітую, як і щороку, особисто інспектую хід робіт кожного об’єкту та освоєння коштів у Прибужжі. Ми рекомендуємо уряду спрямовувати кошти туди, куди ці ресурси найбільш необхідні», – пояснює депутат.

Зокрема у 2017 році йдеться про майже 26 мільйонів гривень, з яких на нагальні проблеми міста Володимир-Волинський спрямували майже 3,6 млн грн, Нововолинська – майже 4,5 мільйона. Крім того, 5,5 млн грн надійшло на потреби громад Любомльського району, ще 6 млн грн субвенції спрямували у Володимир-Волинський район і понад 6 млн грн з держбюджету виділили на вирішення проблем мешканців Іваничівського району.

За гроші профінансували чимало принципових для громад округу проектів. Зокрема: ще один басейн буде у Володимирі-Волинському – в загальноосвітній школі №5 імені Анатолія Кореневського. Для цих потреб, за сприяння Ігоря Гузя, з держбюджету виділили один мільйон гривень. Ще 700 тисяч гривень спрямували з місцевого бюджету.

Про це розповіла директор школи №5 Ірина Костюк. За її словами, ця школа – єдиний освітній заклад в місті, де є басейн. Але він довгий час не використовувався. Завдяки виділеним коштам, вже завершується капітальна реконструкція басейну: замінили систему опалення, вентиляції, очищення води, завершилися облицювальні роботи. І на Новий рік діти отримають гарний подарунок – відкриття оновленого басейну. У школі навчається 554 учні, і зрозуміло, що охочих плавати буде багато.

 

Другим важливим напрямок роботи в окрузі за рік команда Ігоря Гузя визначила активну підтримку децентралізації. «Активні, самодостатні громади – це нова основа Прибужжя, тому мій обов’язок – з ними активно працювати, бачити їх проблеми, чути їх пропозиції і робити все можливе, щоб допомагати головам та депутатам, яких обрали люди», – вважає депутат.

Тому упродовж всього 2017 року Асоціація місцевого самоврядування Прибужжя, створення якої ініціював Гузь, допомагала у створенні спроможних та успішних громад, організовувала тренінги, надавала консультації та юридичну підтримку ОТГ, сприяла залученню коштів на соціально-економічний розвиток, а також системно допомагала громадам налагоджувати зв’язки із польськими партнерами, стимулювала розвиток ОТГ через організацію в окрузі форумів «Децентралізація – шлях до розвитку громад». У підсумку Асоціація підписала Меморандум для поглиблення співпраці з усіма 12-ма головами тергромад.

Наразі на Прибужжі практично завершився цей етап децентралізації. На порядку денному лише приєднання окремих сіл до вже існуючих громад. Отож, нові підходи до роботи повинна демонструвати і Асоціація місцевого самоврядування краю. Про них розповіла виконавчий директор організації Валентина Степюк.

«Крім сприяння приєднаю сіл до уже створених громад, ми плануємо продовжити активний розвиток молодіжної політики, напрацьовувати нові проекти разом із міжнародними партнерами, а також забезпечувати всебічну консультаційну підтримку для голів та депутатів ОТГ», – анонсувала вона.

Зокрема тепер на порядку денному Асоціації – надання консультацій, залучення експертів, залучення міжнародних партнерів та обмін досвідом для повноцінного розвитку як новостворених, так і вже «досвідчених» ОТГ Прибужжя. Також актуальними напрямками стануть навчання щодо підготовки та впровадження грантових проектів, а також розвиток молодіжних спільнот та молодіжних хабів у громадах округу.

Про результати роботи прозвітував і виконавчий директор фонду Ігоря Гузя «Прибужжя» Борис Карпус. Цьогоріч фонд в рамках підтримки грантових проектів спільно із Британською радою співфінансував 11 ініціатив активістів Прибужжя.

Про конкретний приклад співпраці фонду та громади розповіла Ірина Приступа, яка координує облаштування спортивно-ігрового комплексу «Спортикус» у 5-у мікрорайоні Нововолинська. За рахунок співфінансування його облаштували на території, де раніше був смітник, а діти гралися у небезпечних умовах. За її словами, ініціативна група планує надалі розвивати «Спортикус» для активного, спортивного дозвілля для мешканців мікрорайону.

Ще один успішний приклад презентував директор школи села Луковичі на Іваничівщині Руслан Недбайло. Ініціативна група села написала проект, який подали на конкурс міні-грантів «Крок назустріч». За кошти, отримані з перемоги у конкурсі, змогли зекономити електроенергію, адже замінили лампи на енергоефективні в класних кімнатах, актовому, спортивному та тренажерному залах.

Проект ініціював сам директор, а ідею підтримали у Фонді Ігоря Гузя «Прибужжя» спільно з Британською радою. Так, у класних кімнатах та актовій залі освітнього закладу теж замінили лампи на світлодіодні. На це спрямували 26 тисяч гривень. Руслан Недбайло зазначив, що у селі є багато ініціативних людей, тому на досягнутому тут не зупиняться: «Планів ще більше, будемо сподіватися на подальшу підтримку».

За пропозицією громадських активістів підтримали відновлення цілющого джерела у селі Тростянка, що поруч із містом. Ініціатори подали міні-грант для участі у конкурсі «Крок назустріч» і отримали сертифікат для втілення проекту в життя на суму 20 тисяч гривень.

Про це під час звіту розповіла проектний менеджер Устилузької міської ради Ольга Костюк.

За її словами, на місці, звідки б’є джерело, облаштували своєрідний колодязь під накриттям, що захищає його від забруднення. Також прикріпили кварту, щоб всі охочі змогли напитися води чи набрати додому. А поруч висадили кущі калини, аби зробити територію затишнішою для туристів.

Загалом же під час вже проведених трьох етапів конкурсу за три роки фінансову підтримку отримали 23 корисних проекти. В цілому фонд Ігоря Гузя «Прибужжя» спрямував на ці потреби 415 504 гривні.

Також робота команди фонду спрямована на допомогу малозабезпеченим, родинам учасників АТО, підтримці юних талантів, спортивних турнірів та відродження національних традицій, навчанні у написанні соціальних та грантових проектів тощо.

Оксана Лойко розповіла про роботу команди над фестивалем «Княжий», який у серпні приймало село Заріччя біля Володимира-Волинського. Понад 9 тисяч гостей 19-20 серпня змогли поринути в атмосферу давніх традицій, подивитися на історичні реконструкції різних епох, відвідати цікаві гутірки та насолодися найкращою музикою.

«Сцена більша, музика гучніше, розваги видовищніші, а ще – запекліші лицарські бої, більше краси, мужності, локацій, їжі та відвідувачів. Захід об’єднав не тільки місцевих жителів, а й волинян і гостей з інших міст України. Разом нам вдалося зробити дуже цікаве дійство, наступного року буде ще краще!», – анонсувала вона. Адже у 2018 році (23-24 червня) фестиваль вже вдруге радуватиме володимирчан та гостей краю.

Координатор Молодіжного ресурсного центру «Нові крила» у Нововолинську Павло Медина розповів про втілення проекту «Мистецький двір» – відкриття арт-простору на місці занедбаного танцмайданчика в міському парку відбулося за сприяння Британської Ради в Україні, Фонду Ігоря Гузя «Прибужжя», міськради та небайдужих підприємців.

До слова, «Нові крила» уже третій рік поспіль – осередок цікавих заходів та корисних ініціатив для Нововолинська. Команда із 20-ти активістів та ще 30-ти волонтерів постійно працює над втіленням креативних та актуальних для міста проектів.

У ході публічного звіту присутні ставили важливі для їх громади запитання.

«Я завжди відкритий до співпраці. Працюю динамічно і темпів збавляти не збираюся. Разом з командою відвідали кожен із 211-ти населених пунктів та розглянули понад 4500 звернень від виборців, щоб чітко розуміти, які проблеми турбують людей. Наша робота – динамічна і ми не будемо збавляти темпу. А насправді, давати оцінку моїй депутатській роботі повинна дати громада», – підсумував Гузь.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*