Ігор Гузь — проти русифікації українських вишів

17.09.2020 / Новини, Статті

Народний депутат Ігор Гузь виступає категорично проти, щоб в українських університетах викладали російською мовою. Русифікація ВНЗ, вважає він, просто недопустима і дуже прикро, що у “слуг народу” абсолютно інша думка.

Про це він заявив на своїй офіційній сторінці у фейсбуці.

16-го вересня Верховна Рада провалила законопроєкт №3717, який мав врегулювати освітню діяльність у сфері вищої освіти для іноземців у першому читанні. Зокрема, йдеться про спробу узаконити навчання російською мовою у вишах.

“Владі не вдалося протягнути вкотре законопроект № 3717. У провладної фракції, яка має більшість у парламентській залі, не вистачило голосів навіть після погодження з ОПЗЖ!

Документ відправили на доопрацювання у комітет, а це означає, що комусь дуже вигідно просунути цей антиукраїнський законопроект. І в парламентській залі знову спробують “ламати через коліно”.

Однак цього зробити не вдасться. Я принципово голосував ПРОТИ. Русифікація ВНЗ просто недопустима і дуже прикро, що у “слуг народу” абсолютно інша думка.

Звертаюся до президента Зеленського: не грайтеся з вогнем! У вас відверто антиукраїнська позиція, ви та ваші “слуги” все частіше демонструєте антидержавницькі настрої. Але реваншу не буде!Слава Україні!”

Коротко про законопроєкт № 3717:

Суть його полягала в тому, що навчання іноземних студентів може здійснюватися іноземною мовою. Таким чином, вважають “слуги народу”університети більше зароблятимуть. Бо, начебто, 80 % студентів-іноземців приносять Україні 4 мільярди гривень.

Проте експерти запевняють, що тут під іноземною мають на увазі саме російську мову.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться про те, що кількість іноземних студентів в нашій країні зростає, а тому Україна має реагувати на відповідний попит: “Виші мають право викладати одну або декілька дисциплін мовами ЄС. Таким чином, виші можуть навчати іноземних студентів українською, англійською, а в разі потреби й іншими мовами ЄС”.

Однак 15-го вересня під час обговорення у Верховній Раді депутати від партії “За майбутнє” та фракції ЄС заявили: вони переконані, що цей закон просувають на захист мови-агресора (російської) та для русифікації ВНЗ в Україні. Тож не варто вишам давати право самим визначати, якою мовою викладати для студентів-іноземців. Такий закон не потрібен.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*