Ігор Гузь про перехід парафій: Храми – це власність громад (ВІДЕО)

17.01.2019 / Новини

За суб’єктивною точкою зору в Україні 80-85% прихожан УПЦ (МП) готові перейти до ПЦУ, але деякі священики намагаються зупинити цей процес.

Проте храм – це власність громади.Саме тому потрібен закон, який би дав можливість і юридичне право релігійній громаді зробити свій вибір.

Про це в ефірі програми “Гра Z вогнем” на телеканалі ZIK заявив народний депутат Ігор Гузь.

За словами Гузя, люди які відвідують УПЦ МП, наприклад, на Волині це адекватні, навіть патріотично налаштовані, але яких довгий період часу зупиняло поняття неканонічності. Це була основна теза, якою лякали.

“Сьогодні із створенням ПЦУ прибрали цей момент. За моєю суб’єктивною точкою зору у нас 80-85% прихожан УПЦ (МП) на сьогодні готові перейти до ПЦУ, але священики намагаються зупинити цей процес. В законі щодо цього немає чіткого державного регулювання. Наприклад, є громада, яка на 90-100% підтримує вихід із МП, а є священик і з ним 3-5 парафіян, які кажуть, що не хочуть виходити і що храм належить їм. Так не може бути. Храм – це власність громади. Більшість храмів в Україні будувала громада”, – пояснив народний депутат.

З його словами, саме тому потрібно проголосувати за закон, який би дав можливість і юридичне право релігійній громаді зробити свій вибір.

Ігор Гузь зауважив, що в законопроекті жодного державного регулювання немає, навпаки закон відновлює конституційні права громадян України.

“Зараз перейшло 70 громад, але я переконаний їх буде 700, а можливо, ще більше, але це все буде з судами і провокаціями. І це не правильно. Завтра я буду голосувати за цей закон”, – прокоментував Ігор Гузь.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*