Ігор Гузь: Не мовчатиму, якщо повернуть пропорційну виборчу систему із закритими списками

04.09.2019 / Відео, Новини

«Тільки відкриті списки! Іншого допустити не маємо права!» – написав на своїй сторінці у Фейсбуці народний депутат Ігор Гузь.

Він, як і більшасть парламентарів у Верховній Раді, проголосували «за» зняття депутатської недоторканності. Але, з його слів, мовчати, «коли чинна монокоаліція прагне повернути країні пропорційну виборчу систему із закритими списками», не буде.

«5 років під стінами парламенту громадськість, наші міжнародні партнери кричали в один голос: дайте відкриті списки. Всі чули. Парламент попереднього скликання декілька років не міг це зробити. Але через 4 тисячі поправок, через масу дискусій, нарешті Верховна Рада прийняла закон про відкриті списки. До нього можна вносити поправки. Він лежить на підписі у президента. Очевидно, суспільство було готове до відкритих списків.

Очевидно, президент, як на мене, мав би підписати, або сьогодні бути тут і сказати нам: шановні депутати 9-го скликання, у мене є зауваження, інше бачення. Що ми бачимо сьогодні? Дається папірець, де написано: пропорційна система і крапка. Що далі? Це закриті списки?» – звернувся депутат із трибуни Верховної Ради до присутніх колег.

Він нагадав, що зараз можливе запровадження системи 2006-2007 років, коли не було округів, а тільки партійні списки.

«Керівник партії за такої системи брав собі коханку, конюха, водія абощо і набирав величезний список депутатів, які не мали жодного стосунку до регіону. Мені 37 років і останні 17 років я обираюся депутатом винятково в округах. Кінці-кінців, «Слуга народу» отримала більшість депутатів по мажоритарці. Не агітую зберегти мажоритарку, ні. Це – рудимент. Але «Слуга народу» має сказати: пропорційна система за відкритими списками», – пояснив Ігор Гузь.

Обранець зауважив, що читав програму партії «Слуга народу». У ній жодної інформації про закриту пропорційну систему немає.

«Хотів би, щоб президент країни, або керівництво монобільшості у Раді чітко сказало: за пропорційною системою, який закон будете пропонувати– з відкритими чи закрити списками. Застерігаю українців і присутніх людей (у ВР – ред.) – не можна приймати закон про закриті списки. Якщо так станеться, упевнений: буде перше блокування цієї трибуни», – підсумував нардеп.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*