Ігор Гузь: Ми не повинні допустити примусового приєднання ОТГ до міст

10.10.2019 / Новини

Таку думку висловив народний депутат Ігор Гузь під час презентації діяльності Асоціації об’єднаних територіальних громад на засіданні Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Будучи заступником голови цього комітету, він пояснив, що є думка у центральних органів влади і Мінрегіонбуду дати можливість містам розвиватися. Водночас, об’єднані громади, які так і не стали самодостатніми, їх хочуть об’єднувати з міськрадами, – йдеться на сторінці нардепа у Facebook.

Ігор Гузь запропонував Асоціації спільно опрацювати питання, щоб не допустити примусового приєднання вже об’єднаних тергромад до міст. Адже, як пояснив парламентар, у його окрузі є цілком самостійні ОТГ, але вони під загрозою приєднання:

«Наприклад, у моєму 19 окрузі це – Литовезька, Поромівська, Зарічанська, Вишнівська – 4 громади, які за попередніми розмовами, але рішення ще не прийнято, є лише пропозиції, вони – під загрозою існування. Їх планують доєднати до міст. Треба вивчати, аналізувати це питання, зважати на думку людей».

Автор презентації діяльності Асоціації Олександр Корінний погодився, що наразі важливо відстояти права економічно сильних ОТГ та зберегти їх як самостійні адміністративно-територіальні одиниці.

Як повідомляється на сторінці Асоціації у соцмережі, головні завдання, які сьогодні стоять перед владою та місцевим самоврядуванням для успішного завершення реформи місцевого самоврядування та процесу децентралізації:

– сформувати спроможні громади (базовий рівень місцевого самоврядування);

– розмежувати повноваження між рівнями місцевого самоврядування та органами державної виконавчої влади;

– провести чергові місцеві вибори на новій адміністративно-територіальній основі та на основі мажоритарної виборчої системи.

Довідково: Асоціація ОТГ – це об’єднання рівних громад, її діяльність засновується на твердому ґрунті добровільності членства, спільності інтересів, взаємній довірі, прозорості та демократичності.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*