Хтось і надалі продовжує засмічувати Світязь

16.09.2016 / Новини

Проблема сміття на території Шацького національного природного парку є чи не основною, оскільки з року в рік влітку кількість відвідувачів озерного краю зростає. Відповідно збільшується і кількість відходів, які залишають туристи на узбережжі Світязя. 

Щоранку під час літнього сезону наймані працівники парку прибирали пляжні території та рекреаційні зони. Сміття вивозили на Шацький полігон твердих відходів. Тобто парк оплачував не тільки роботу найманих працівників, а й витрачав значні кошти на паливо для техніки та її ремонтні роботи.

Читайте також: Невідомі створюють стихійні сміттєзвалища вздовж узбережжя Світязя

Цьогоріч Шацьке виробниче управління житлово-комунального господарства за кожен кубічний метр сміття брала 20 гривень. Так само оплачували й викачку громадських вбиралень та біотуалетів.

Як пояснює директор парку Володимир Захарко, кошти на покриття цих затрат використовували з роботи екологічного поста “Венське”, а також за кошти з рекреаційних зон – наметових містечок. Крім того, директор парку пояснює, що можуть наймати працівників та прибирати прибережні зони тільки влітку. Потреби робити це упродовж усього року нема.

Цікаво, що Шацький природний парк несе відповідальність за благоустрій лише прибережної смуги та пляжів озер. Тобто територія села – це компетенція сільської ради.

Сільський голова Світязя Микола Цвид зазначає, що місцеві жителі не хочуть платити власні кошти за вивіз сміття на полігон вантажівками комунального господарства, тому й створюють сміттєзвалища де захочуть. До того ж наголошує, що услідкувати за кожним, хто викидає сміття у непризначеному місці – просто неможливо.

Проте проблема вивозу сміття залишається і нині, оскільки сезон закінчився, але сміття залишилось. До того, чимало відходів вивозять до лісу, викидають на березі озера самі ж місцеві жителі або ж іногородні власники новобудов.

_dsc0049 _dsc0050_dsc0053

Пляшки лежать прямо на березі озера Світязь. Смітників на пляжі, на жаль, нема

_dsc0179

Невідомі продовжують засмічувати світязький ліс

img_1770 img_1800_dsc0253

Ось така купа відходів лежить на узбіччі центральної дороги Світязя

 

 

1 Коментар Хтось і надалі продовжує засмічувати Світязь

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*