«Гроші на смітник»: деталі фінансових махінацій, пов’язаних з будівництвом полігону відходів у Володимирі

23.10.2020 / Новини

Активіст з Володимира-Волинського Тарас Сватко опублікував другу серію аудіофільму «Гроші на смітник» проєкту «По той бік закону». Випуск стосується будівництва полігону твердих побутових відходів.

Другу серію аудіофільму «Гроші на смітник» проєкту «По той бік закону», у якому розкриваються деталі фінансових махінацій, пов’язаних з будівництвом полігону твердих побутових відходів, Сватко опублікував на фейсбук-сторінці ввечері 22-го жовтня, – передає БУГ.

Нагадаємо, у першій частині було оприлюднено розмову між покійним директором КП «Полігон» Олександром Козичком, начальником УЖКГ Володимир-Волинської міської ради Віктором Фіщуком, підрядником, директором ТОВ «Комфорт-Еко» Віктором Омельчуком та тодішнім керівником патронатної служби Волинської ОДА Валерієм Криворогом та чоловіком на ім’я Ігор.

У другій частині можна почути вже знайомі голоси, схожі на КозичкаФіщука, Омельчука, а також колишнього радника патронатної служби Олександра Закузенного та чоловіка на ім’я Ігор. Події відбуваються в кулуарах Волинської обласної державної адміністрації. Це – продовження розмови стосовно освоєння коштів, виділених на будівництво полігону твердих побутових відходів.

Козичко зазначає, що йому важливо «закрити» перші акти згідно з сумами, вказаними у кошторисі, а також – щоб були виконані усі заявлені роботи. Закузенко ж відповідає, що мова йде не лише про це.

Закузенко: А ми не про це говоримо. Ви дальше должні подумать правильно.

Козичко: Та… Тепер я вже скажу, якщо на то пішло… Мене вже лякати в 66 років… Мені вже по**р, чи мене тут пристрелять, чи там. Понімаєте?

Результат обговорення підсумував Козичко: Значить рєшили ми так. Півтора тих мільйона зараз ви не будете закривати. Ну не будете ви, бо вам треба випригувати. Слухайте вніматєльно, щоб знову ми не скандалили. Закриваєте 200-300 тисяч по старих цінах, щоб воно не кидалось якомусь у**бку в очі. От ми зробили, тисячу квадратів вирили по старій ціні, побачили, що ми йдем в прольот, ми скорегували і остальноє закриваєм по новій. Логічно?

Окрім цього, в аудіозаписі можна почути згадки про добре знайомих володимирчанам підрядників, які неякісно виконували роботи після перемоги в тендерах, та представників діючої міської влади.

Повний діалог розмови у кабінетах Волинської ОДА.

Закузенко: Говоріть, Олександр Іванович, не мовчіть. Ви вже стільки наговорили, чесно, в моїх глазах…
Козичко: Чьо?
Закузенко: Ну, чесно говорю, це моя суб’єктивна думка. Давайте працювать. Передайте своєму боссу, покуда він ще Ваш начальник…
Козичко: Хто?
Закузенко: Ну в Вас один шеф.
Козичко: В мене голова начальник.
Закузенко: Ну я ж говорю – ваш бос. Передайте йому привєт. Хай виздоровлює.
Козичко: Ви ж знаєте прекрасно, що він тільки в мене, а то остальноє всьо…
Закузенко: Я хочу, щоб цей об’єкт будувався, і всі його хочуть.
Козичко: А хто не хоче?
Закузенко: Ви не попали просто на другий поверх. Бо другий поверх сказав: йдіть туда і там закривайте це питання. Я вчора доложив шефу, мав право. По цьому питанню, потому шо воно ж на контролі стоїть. Зрозуміли? Доложив, сказав. Сказали: організовуйте зустріч і працюйте. Не хочуть, ну… Покуда в мене бачення, що не хочуть. Я вам чесно говорю, моє об’єктивне бачення. Це моє лічне, не ваше і не їхнє. Я аналізував ваш полігон. Повірте мені, я – інженер-геодезист. Знаю об’єми, знаю маси, знаю все. Я все там бачу.
Козичко: Суть не в тому.
Закузенко: – А Олександр Ілліч, як ОБХССеснік, бачить їх, бля, отак… Як він зроблений той проект…
Козичко: Суть не в тому. Я вам розкажу як той проект робився. Резко зробити проект… Резко ніхто не береться…
Закузенко: Іванович, ви краще знаєте, ніж я, і більше знаєте. Я хочу його побудувать…
Козичко: Я хочу ті кошти освоїти, як ви не можете поняти.
Закузенко: Аналогічно.
Козичко: То просто є підстава для некоторих людей, оті 5 мільйонів, єслі я не закрию. Ну закрийте, які питання. Закрийте той перший свій аванс, бля… от такою сумою. Ну як ви не можете догнати?
Закузенко: Тако… І по ескаватору на словах, і то всьо на словах, я вам чесно скажу… Прийде час і ви вспомните мої слова. Не дай бог не закриєм, побачите…
Козичко: Ггг.
Закузенко: Буде тоді весело. Буде ох і весело. Отмотають проект от замовника і до самого конца, це я вам гарантую.
Козичко: Замовник, ну не при какіх…
Закузенко: Це вам так кажется.
Козичко: Да, не при какіх. Повірте мені, єслі б я щось з них требовал, взятку чи що… Да. Но я з них нічого не требую, тільки работу.
Закузенко: А ми не про це говоримо. Ви дальше должні подумать правильно.
Козичко: Та… Тепер я вже скажу, якщо на то пішло… Мене вже лякати в 66 років… Мені вже похер, чи мене тут пристрелять, чи там. Понімаєте?
Закузенко: Єсть умисел.
Козичко: То не умисєл. Я прошу їх зробити роботу. Всі діла. Всьо.
Фіщук: – Ну, а взагалі, яка перспектива закрити 5 мільйонів?
Козичко: Та можна їх закрити, Сергеїч.
Ігор:- Можно закрыть, если сотрудничать.
Закузенко: Я думаю, що ці люди мають ще до вас повагу. Повірте мені.
Козичко: А чого б вони не мали? Що я з них лишнього требую?
Закузенко: Я не знаю. У вас хороші відносини зі слів їхніх.
Козичко: Нормальні.
Закузенко: Дружні.
Козичко: Да.
Закузенко: Чув позитивні відгуки, коли начали копать. Даже якесь тєлєвідініє снімало.
Козичко: Та то воно мене не цікавить.
Закузенко: Мене тоже. Я не політик.
Козичко: Я тоже.
Закузенко: Начали снімать, показувать, все хорошо. Давай закривать – оп, не то. Я согласен, десь може шось есть.
Козичко: Ну перегіб є.
Закузенко: Більше Ви должни буть зацікавлені, ніж вони. А тут получається наоборот – він більше зацікавлений, чем Вим. Нехозяйствєнний подход.
Козичко: Ггг. Єслі б в мене був нехозяйствєнний, я б туда каждий день не їздив.
Закузенко: Я от так беру, заходжу, коли в мене є якесь питання, до Ілонки. Ілонка, покажи мені правильноє прохождєніє документів. І вона мені малює. Я даю – ідіть. Всьо, сюди не заходьте. Вони приходять вже з правильними документами. У Вас таке було до них?
Козичко: З правильними?
Закузенко: Ну, у Вас єсть тендерний відділ, єсть юрист, який оформляє договора. Ви говорите йому: напиши процедуру, як це провести в рамках закону. Ми ж не зря з вами хотіли звернутися до держфінаудита, правильно? Я даже до Юри подзвонив. Юра каже: так чого ти не привіз бля… Я кажу – ну не дали, та й не привіз. Каже: ну ладно, то вже фігня, проєхалі. Начальник УВД Юрій Олександрович Крошко. Єслі знаєте такого. Хто там до Вас приїжджав сьогодні, я не знаю. Можу дать контакти, можете поспілкуватися з ним. Хто там приїжджав…
Козичко: Я не боюсь контактів даже з генеральним прокурором.
Фіщук: Наговорили-наговорили і відповіді на перспективу освоєння коштів 5,5 мільйонів я не почув. Яким чином? Плівка, бульдозер… Тобто, матеріали тільки?
Омельчук І роботи на 2 мільйони будуть. Ігор, тихіше. Плівка на яку суму буде?
Ігор: Там на різницю. Там плівки, около двух мілліонов.
Фіщук: Ну, але плівку ви тоже актом повинні передавати. Ви повинні актом виконаних робіт.
Козичко: Актом, ще раз… Чи 10, 15, но ви роботу должни показати. Що ви встелили. І ніхто мене не переубедить. 10 метрів по ширині дамби вложи, понімаєш? Положи і в тебе буде написано, що ви вложили. Бо в вас як закупівлі в договорі тоже нема. В вас йде так: робота, матеріали в том числє приплюсовані до роботи. Чого і Дмитрович (технагляд) вперся. Каже, я не підпишу, бо я не бачу робот даже метра.
Закузенко: Беріть під контроль Ви. В мене не тільки Ви. В мене Горохів більше плаче, Коптюк ваший, чем ви. Там люди бля приходять і хочуть бля спалювать техніку йому. Ви це знаєте прекрасно.
Козичко: Нехай палять.
Закузенко: Ха-ха, спасібо.
Козичко: Зато він зароботал, ну че?
Закузенко: На чьом?
Козичко: Він корегування, щоб ви знали, спитайте Сергійовича. Він начинає з однієї копійки, потім корегування, потім овертайм, потім отсюда… Ето практіка такая.
Закузенко: Та це у вас на Волині нормально.
Козичко: Значить решили ми так. Півтора тих мільйона зараз ви не будете закривати. Ну не будете ви, бо вам треба випригувати. Слухайте вніматєльно, щоб знову ми не скандалили. Закриваєте 200-300 тисяч по старих цінах, щоб воно не кидалось якомусь уйобку в очі. От ми зробили, тисячу квадратів вирили по старій ціні, побачили, що ми йдем в прольот, ми скорегували і остальноє закриваєм по новій. Логічно?
Закузенко: Почули?
Козичко: Всьо. Ну перший в вас должен бути акт по старій ціні. З Дмитровичем ви їдьте договарюйтесь, щоб він вам об’єми зняв, щоб ви не випригнули там на мільйон, на два, на три. Тупо 200-300 тисяч. Ви мусите до нього. Бо він мусить завізувати. Тоді везуть вони до мене тую всю хрень.
Закузенко: Дмитрович любить все одно, щоб був же ж замовник. Всьо-таки замовник говорить…
Козичко: Ото і хорошо. Його вже жизнь навчила. Він вже на тому згорів.
Закузенко: Єсть провадження, були, знаєм.
Козичко: Він на тому згорів, то він зараз не пригає.
Закузенко: Хронологію собитій проведем. Я вам її проведу. Ми як балакали з Ярославом Анатолійовичем. Ми йому тоді говорили : проведи повторну експертизу. Ви ж знаєте, не знаєте… Корегування самої кошторисної частини, врахувати вже рівень заробітної плати… Там врахована яка? 3 800 здається? Чи 4 700, щось таке… Ми рішили не робить цього. Чого? Щоб не було питань у кого? В ДАБІ на отриманні дозволу. Чого? Коли міняємо експертний звіт, треба що проходити? Хто скаже? Хто розумніший? ОВД. Тільки міняємо технологічну частину, а ми хотіли її мінять фактино… Нада що робить? Оцінку впливу на довкілля. А це що таке? А це довго і нудно, це ми забудем за цей проект навсігда. Я вам чесно скажу, я відстоюю позицію і вашу, і вашу. Це все на розсуд замовника. В мене плівка в Мороновці, в моєму рідному городі лежить. Полігон ричажку не зробли, а плівка вже третій год лежить. Ха-ха-ха. Іванович, єслі Ваш бос задасть Вам питання… Ну, всьо-таки він спілкується з шефом. Хай набирає його частіше. Бо якихось питаннях він заїжджає, каже шеф, а по якихось – сидить мовчить. Це те, що я почув від шефа, чесно Вам говорю. Коли нада – приїжджає, а коли не нада – не приїжджає, каже. Ну, це слова. Я понімаю, що скоро в лікарню йому. В Чернівці там, чи куда…Ми це все понімаєм, але ж…

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*