Госпітальний округ на базі ТМО Любомльського та Шацького районів: бути чи не бути? (фото)

20.10.2016 / Новини

Незважаючи на те, що на базі ТМО Любомльського та Шацького районів є потужна сучасна матеріально-технічна база, шанси створити лікарню другого рівня саме тут – незначні.

Про це пише Район.Любомль.

Основний аргумент обласної влади – госпітальний округ повинен обслуговувати не менше 200 тисяч населення, а на території двох наших районів проживає лише 57 тисяч людей. Тому ТМО хочуть приєднати до Ковельської лікарні другого рівня.

А як щодо інших норм цієї медичної реформи: відстані від хворого до госпітального округу та дотримання часових рамок? Зважаючи на наші дороги, погодні умови і технічний стан машин швидкої допомоги, до пацієнта доведеться їхати півтори-дві години. Про яку вчасну медичну допомогу тут можна говорити?!

«На території нашого району розташовано сім адміністративних одиниць: Шацька об’єднана громада та шість сільських рад. Найвіддаленішою з них є Пулемецька, яка знаходиться на відстані 34 км від райцентру та більше 120 км – від Ковеля. На жаль, при концепції цієї медичної реформи не врахували специфіку населених пунктів», – коментує ситуацію голова Шацької районної ради Сергій Карпук.

Шацький район межує з Білорусією та Польщею. Щорічно влітку тут відпочиває від двохсот до трьохсот тисяч людей, які часто звертаються за допомогою у лікарню. Тому потреба у медзакладі на території туристичної зони, як для місцевих жителів, так і для відпочиваючих, дуже велика. Цієї думки дотримуються всі депутати райради.

Зараз у складі ТМО: стаціонар на 215 ліжок , 2 поліклініки потужністю 400 відвідувань на добу в Любомлі та Шацьку.

Шацьке дитяче відділення розраховане на 15 місць. Тут надають допомогу пацієнтам від народження до 18 років.

«Улітку лікуємо дітей із різних регіонів України. Найчастіше маленькі пацієнти поступають із харчовими отруєннями, інфекційними захворюваннями, застудами», – поінформувала заввідділенням у ШацькуГалина Піддубна.

У ТМО Любомльського і Шацького районів створені сучасні комфортні умови перебування, які відповідають усім вимогам часу.Палати відділень одно-, дво- та тримісні, всі з туалетами, умивальниками. У більшості з них є телевізори, холодильники, цілодобове постачання гарячої води, кнопки виклику медперсоналу. Кожен пацієнт забезпечений індивідуальними постелею, рушниками, посудом.

«Ця лікарня – своєрідний оазис відпочинку для нас. Далеко не в кожного в дома є такі умови, як тут. Хороше ставляться до хворих лікарі та обслуговуючий персонал», – наголосив пацієнт.

«У п’ятницю приїхала до окуліста. Зайшла до сімейного лікаря, а вона відразу відправила на рентген, після якого в мене виявили запалення. Хоча не було ні температури, ні кашлю. Я живу в Пульмі, до Шацька мені більше 30 км, то не так часто їжджу, а до Ковеля – взагалі вкрай рідко. Ліки дуже дорогі, а тут ще й на дорогу треба буде більше, як у два рази, віддавати», – слушно зауважує Валентина Саган.

Терапевтичне відділення розраховане на 25 хворих. Найчастіше лікуємо пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, органів дихання, крові, захворюваннями нирок і сечовивідних шляхів, шлунково-кишкового тракту, алергічними захворюваннями, хворобами нервової системи, людей, яким важко пересуватися, але вони потребують стаціонарного лікування«Часто нашим пацієнтам із віддалених сіл нема як до Шацька дістатися, а до Ковеля й поготів», – розповідає заввідділенням Тетяна Матейчик.

Відділення анестезіології та інтенсивної терапії обслуговує населення Любомльського і Шацького районів. Розраховане воно на 6 ліжок. Надається як ургентна, так і планова медична допомога. За літній період кількість людей на території двох цих районів збільшується у 4-5 разів

«Цього літа трапилося кілька випадків, коли терміново необхідно було надати невідкладну допомогу, зокрема, при утопленні», – наголошує завідуючий відділенням Олександр Згоранець.

За словами Олександра Георгійовича вони рятують життя і мешканцям з інших регіонів, а також іноземцям.«Нещодавно трапився випадок, коли у водія-далекобійника із Кривого Рогу, який стояв у черзі на митниці, стався інфаркт міокарда. Враховуючи його стан, транспортувати чоловіка було вкрай небезпечно та й кожна хвилина була на рахунку. Медичну допомогу ми надали на місці, після одужання він благополучно поїхав додому».

Акушерсько-гінекологічне відділення ТМО Любомльського та Шацького районів розраховане на 35 ліжок, із них – 10 акушерських, 15 – патології вагітних, 10 – гінекологічних. Очолює відділення Світлана Дубій.

«За 9 місяців ми провели 486 пологів, це дещо більше ніж у минулому році. Окрім місцевих породіль, у нас все частіше народжують жінки з Турійського району, так як там закрили пологове відділення, а в Ковель вони їхати не хочуть, умови набагато гірші», – зауважує Світлана Федорівна.

Народжують у пологовому відділенні й пацієнтки з інших областей України. Дехто з них приїжджає на відпочинок на озера на останніх термінах вагітності й тому вже тут відбуваються пологи. Хоча цього року влітку три жінки з Києва та Київської області ціленаправлено приїхали сюди, пояснюючи це тим, що тут дешевше й умови кращі.

«Доволі часто при пологах при неправильному положенні плоду чи при відшаруванні плаценти нам доводиться надавати невідкладну допомогу, робити кесарів розтин. Тоді дорога кожна хвилина. Таких породіль категорично заборонено транспортувати на дальню відстань», – наголосила лікарка.

Так як у Шацькій районній лікарні немає хірургічного відділення, всі хворі з хірургічною патологією спрямовуються у Любомльську ЦРЛ. Найчастіше пацієнти потрапляють із кровотечами, защемленими грижами, гострими апендицитами та іншими патологіями.«Ось уже впродовж двох років у відділенні проводимо лапароскопічні операції, які дозволяють скоротити процес одужання пацієнта», – розповідає завідуючий відділенням Олександр Дець.

У 2012 році на базі ТМО Любомльського і Шацького районів у Любомльській ЦРЛ створено відділення гемодіалізу. Воно укомплектоване трьома сучасними новими апаратами штучної нирки «INNOVA», італійського виробництва, які забезпечують надання допомоги хворим із хронічною і гострою нирковою недостатністю.

У відділенні встановлена сучасна система очистки води, яка забезпечує роботу гемодіалізу. Розрахункова спроможність одного апарату до трьох людей на добу.

Відкриття відділення гемодіалізу дало можливість людям, яким необхідно проводити діаліз до трьох разів на тиждень, скоротити шлях доїзду, так як раніше доводилося добиратися в Луцьк або в Ковель.

Завдяки сучасному обладнанню у лабораторії за 15-20 хвилин можна зробити загальний аналіз крові з 23 показниками, а також інші клінічні дослідження.

«Наші лікарі пройшли спеціальну підготовку в Одесі, Києві, Харкові, а також у Республіці Польща. Зараз беремо участь у міжнародному проекті «Реабілітація учасників АТО та вимушених переселенців». Ми створюємо центр реабілітації, який буде розрахований саме на наших захисників. У ньому надаватимуть психологічну та реабілітаційну допомогу», – повідомив генеральний директор ТМО Любомльського і Шацького районів Володимир Дибель.Високим обласним чинам варто врахувати, що лише на пункті пропуску «Ягодин» за добу перетинає до десяти тисяч людей, у «Пулемці» та «Піщі» – півтори-дві тисячі чоловік.

У районах розташовані відпочинкові бази, два санаторії, дитячі табори. У віддалених селах теж живуть люди, які потребують медичної допомоги.

Ось це і є ті основні показники, які варто брати до уваги при створенні госпітального округу у Волинській області.

1 Коментар Госпітальний округ на базі ТМО Любомльського та Шацького районів: бути чи не бути? (фото)

  1. Тут просто чудове відношення до людей, кваліфіковані лікарі знають свою роботу комфортне перебування і ціни вдячності не оголошуються ніхто тобі не озвучить вголос скільки ти маєш дати.Так як це роблять у Львові,і в усій Львівській області.А ціни прирівнюються до столичних.Всім раджу їхати сюди

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*