Горіло сміттєзвалище поблизу Любомля

03.07.2019 / Новини

У середу, 3 липня сталася пожежа на сміттєзвалищі біля Любомля.

На приборкання вогню виїжджав черговий підрозділ Любомльської ДПРЧ-10. Щодо ймовірних причин, то рятувальники припускають, що йдеться про необережне поводження з вогнем.

Втім, має право на існування й версія щодо навмисного підпалу. За інформацією джерел «Кордону», пожежі на сміттєзвалищі виникають фактично кожного літа, і часто-густо спричиняють їх «мисливці» за металом…

Разом з тим рятувальники вкотре наголошують на відповідальному ставленні громадян та дотриманні правил пожежної безпеки в екосистемах. Зокрема, нещодавно у с. Бережці виникла масштабна пожежа торфу та чагарників, яку гасили всіма силами як рятувальники, так і небайдужі місцеві.

«Виникнення пожеж у природних екосистемах пов’язане не тільки з погодними умовами, що призвели до висихання природних водоймищ, але й неналежне утримання власниками земельних ділянок в належному протипожежному стані та навмисні підпали, — розповідає провідний інспектор Любомльського райвідділу УДСНС Катерина Думанчук. — Спалювання сухої трави призводить до масштабних пожеж у лісах та на торфовищах, загорання жнивних залишків та полів, вогонь знищує природу, виникає загроза перекидання полум’я на будівлі та споруди, дим від вогнищ знижує видимість на дорогах, що може призвести до ДТП».

Також займання може спричинити залишене без нагляду вогнище, а у суху спекотну погоду непогашений сірник або недопалок, тому відпочивати  слід лише у спеціально відведених рекреаційних зонах, залишаючи які, потрібно ретельно засипати землею або водою багаття до повного припинення тління.

«Подорожуючи автомобілем, не слід кидати недопалки та сірники на узбіччя доріг, які межують із лісовими насадженнями, — продовжує Катерина Думанчук. — Діти повинні бути завжди під наглядом дорослих, адже дитячі пустощі з вогнем – одна із розповсюджених причин виникнення пожеж. Якщо ви помітили горіння сухої трави спробуйте ліквідувати самотужки, якщо ж пожежа масштабна, викликайте рятувальників за номером 101».

До слова, згідно статті 77-1 КУпАП самовільне випалювання рослинності або її залишків тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 340 грн.).

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*