Головне хоче змінити статус

23.06.2018 / Новини

Нині цей населений пункт є селищем міського типу, але має всі шанси стати просто селищем.

Про це йшлося на черговій сесії Любомльської районної ради, що відбулася у п’ятницю, 22 червня.

Попередньо Головненська селищна рада надіслала на адресу райради листа, в якому зазначено, що відповідно до діючого законодавства (у нас, до речі, у цій сфері й досі керуються Положенням про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української РСР, затвердженим Указом Президії Верховної Ради Української РСР від 12 березня 1981 року № 1654-Х), до категорії селищ міського типу може бути віднесено населені пункти, розташовані при промислових підприємствах, будовах, залізничних вузлах, гідротехнічних спорудах, підприємствах по виробництву і переробці сільськогосподарської продукції, а також населені пункти, на території яких розташовані вищі та середні спеціальні навчальні заклади, науково-дослідні установи, санаторії та інші стаціонарні лікувальні та оздоровчі заклади, які мають державний житловий фонд, з кількістю населення понад 2 тисячі чоловік, з яких не менш як дві третини становлять робітники, службовці та члени їх сімей.

“На сьогодні відсутні вищевказані умови і під класифікацію селище міського типу Головне не підпадає. Так як пункт 9 вищезазначеного Положення визначає, що віднесення населених пунктів до категорії селищ міського типу, встановлення і зміна їх меж, а також зміна їх підпорядкованості проводяться виконавчим комітетом обласної Ради народних депутатів за поданням виконавчих комітетів відповідних районних, міських (міст обласного підпорядкування) Рад народних депутатів, тому керуючись вищевказаним, Головненська селищна рада просить невідкладно розглянути питання направлення подання обласній раді на зміну статусу населеного пункту Головне на категорію селище”, — йдеться у листі.

Тим часом, у Головненській ОТГ наміри змінити статус своєї “столиці” пояснюють ще й фінансовими мотивами, адже при розрахунку інфраструктурної субвенції на одного жителя беруть до уваги кількість сільського населення. Відтак, зміна статусу якраз збільшить цю кількість і разом з тим — вплине на розмір субвенції у бік збільшення.

За схожою методикою розраховується й освітня субвенція. Врешті-решт, Конституція України такого поняття як «селище міського типу» просто не передбачає.

Районні депутати ініціативу головненців підтримали одноголосно.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*