Голова Любомльської райради розповів, хто має фінансувати ремонт доріг в районі

15.08.2016 / Новини

Як стверджує голова Любомльської районної ради Микола Сушик, проблема доріг у районі з’явилася досить давно, але вона вирішується не так, як би того хотілося.

Таку думку він висловив в інтерв’ю виданню “Наше життя“.

Основною причиною незадовільного стану доріг, на його думку, є відсутність належного фінансування. Свого часу податок із власників транспортних засобів повністю йшов на ремонт та утримання доріг і був включений до складу акцизного збору, що справляється з нафтопродуктів і газу. Тобто, заправляючи своє авто, ми автоматично платимо податок на ремонт та утримання доріг. Але з цих грошей жодної копійки не йде в районний бюджет.

“Тільки 5 відсотків мають сільські ради, на території яких розташовані заправки, тож є відповідна можливість фінансувати дороги. Всі інші сільські ради, в тому числі районний бюджет, такої можливості не мають. За логікою, хто отримує податки від громадян, той і мав би їх витрачати за призначенням. Наразі ж практично всі гроші на дороги розподіляє Київ”,- каже Микола Сушик.

За словами голови Любомльської районної ради, на місцях цих грошей ніхто не бачить, і громада не розуміє, куди ті податки спрямовуються.

“Постає питання до наших народних депутатів: чому розподіл цих коштів не спрямують на місця, щоб громада могла їх проконтролювати і вирішувати, яку дорогу ремонтувати чи будувати? Мабуть, там простіше їх «роздерибанити», або ж кинути, як кістку, в потрібний час у потрібне місце перед виборами. Отака на ділі фінансова децентралізація”, – стверджує Микола Сушик.

Єдиний вихід – можливість ремонту доріг через співфінансування з державного і обласного бюджетів, але це теж можуть робити тільки фінансово спроможні сільські ради, які можуть профінансувати свою частку. Намагаємося залучити на такі цілі європейські кошти. В рамках транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020» наразі йде спільна підготовка до реалізації проекту «Покращення якості доступності регіонів Хелмського та Любомльського районів через будівництво, модернізацію доріг та інфраструктури прикордонних територій».

Наразі, на жаль, лише зусиль на місцях недостатньо. Необхідна політична воля депутатів Верховної Ради та Кабінету Міністрів України щодо справедливого розподілу і контролю за коштами на дороги.

“Ще одне можливе джерело на обслуговування доріг місцевими бюджетами – гроші від перевиконання планів митними пунктами. Ці кошти необхідно спрямовувати виключно на ремонт і будівництво доріг місцевого значення. Оскільки на території району маємо потужну митницю, чимало автозаправок. Вважаю, що це — два основні варіанти вирішення проблеми доріг на Любомльщині. От тільки чи спроможна ця Верховна Рада прийняти відповідні закони? Адже, якщо не буде змінено принципи фінансування доріг, нічого не зміниться. І будуть далі говорити, що в нас дві проблеми: дурні та дороги. Дороги – бо їх «немає», а дурні – бо не можемо обрати таких законотворців, які би дали можливість з’явитися нормальним дорогам”, – підсумував сказане Микола Сушик.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*