Холодна вода не рятує від перегріву – вчені

02.07.2016 / Новини

Незважаючи на те, що вода в системі охолодження організму – найактивніший учасник, акцент на вживання води в літню спеку – це пряма дорога до загострення серцевої недостатності.

Про це інформує healthinfo.ua.

В організмах теплокровних тварин, до яких належить і людина, частина енергії їжі розсіюється у вигляді тепла. Таким чином підтримується постійна температура тіла, що забезпечує необхідний рівень обміну речовин. Щоб уникнути перегріву організму, надлишок тепла видаляється з природними секретами. Активне випаровування води з поверхні шкіри і легенів дозволяє системі терморегуляції підтримувати потрібну температуру тіла.

Наслідком легкого перегрівання є посилення потовиділення. З цієї ж причини холодна вода, вода з льодом та інші прохолодні напої й продукти не допоможуть охолодити організм в літню спеку. Зате є ризик знизити імунітет в області горла і початкових відділів дихальної системи.

Якщо ж питна вода або прохолодні напої вживаються у великих кількостях – це створює додаткове навантаження на систему кровообігу. У людей, які мають вегето-судинну дистонію або захворювання серцево-судинної системи, така водне навантаження може привести до порушення діяльності серця і стану судин.

На нагрівання організму значно впливає білкова їжа. Саме тому в літню спеку з підвищенням температури навколишнього середовища вище верхньої межі зони теплового комфорту (24 ° С) не варто вживати червоне м’ясо (яловичина, телятина, свинина, конина, баранина).

Коли температура наближається до 30 ° С в раціоні обмежується біле м’ясо і птиця, а також білкова їжа рослинного походження (насіння, горіхи, бобові). Підвищення температури повітря до 33 ° С змушує обмежити рибу і морепродукти, і залишати в раціоні лише яйця і молочні продукти (сир, кефір, кисле молоко, йогурт).

Також потрібно замінити продукти з круп і злакових овочами і зеленню.

Заняття спортом також сприяють нагріванню організму. Тому дуже важливо займатися спортом в комфортних умовах (18-24 ° С). Після закінчення тренування необхідно дочекатися завершення активного потовиділення і відновлення організму.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*