Гарантована та ринкова ціна на газ: яка вигідніша споживачеві

18.12.2019 / Новини

У Міністерстві енергетики та захисту довкілля пояснили, чи вигідна гарантована ціна на газ  для споживачів і чи захистить вона населення від коливань цін.

Щоб уникнути можливого різкого зростання ціни на газ зимою, українцям встановлять фіксований тариф на газ з 1 січня до 1 травня 2020 року. Йдеться про гарантовану ціну від НАК «Нафтогаз Україна» у  розмірі 6600 грн за тисячу кубометрів з ПДВ без транспортування. Це на 12% нижче, ніж було у першому кварталі 2019 року, – інформують у пресслужбі Міністерства.

Для чого взагалі гарантована ціна і чи вигідна вона для споживачів?

З 1 січня 2020 року ціни для населення та промисловості на газ повинні бути ринковими. Зараз механізм оплати відрізняється, адже в Україні сьогодні є дві різні ціни на газ: для населення – 5878 грн за тис. кубометрів і ринкова для промисловості – 7755 грн за тис. кубометрів. Остання змінюється залежно від цін на газ у світі.

Для населення ціну на газ контролювала держава, завдяки так званому механізму PSO (спеціальні обов’язки для забезпечення загальносуспільних інтересів). Інакще кажучи, ціна на газ фіксувалася і була здебільшого нижчою за ринкові показники. Але механізм PSO з 1 січня перестане діяти, ціна на газ для населення більше не регулюватиметься  державою, а буде формуватись за ринковими умовами.

«Якщо ми не отримаємо договір на транспортування газу, можуть бути значні коливання ціни на ринку, – зазначив Міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель.- Щоб захистити людей від можливого зростання цін, Уряд разом з Нафтогазом напрацювали ринковий механізм для того, щоб гарантувати ціну від Нафтогазу, яка не буде коливатися і на яку не впливатимуть ні економічні, ні політичні чинники».

Гарантована ціна автоматично діятиме для всіх українців з 1 січня 2020 року та становитиме  6600 гривень за тисячу кубометрів з ПДВ. Вона була визначена на підставі котирувань на найбільшій європейській газовій біржі і є на 12% меншою, ніж в 1 кварталі 2019 року.

«Попередньо ми казали, що ціна буде менша на 7%, ніж у першому кварталі 2019 року. Зважаючи на те, що це ринковий механізм, у нас вийшло зафіксувати навіть нижчу ціну. Станом на 6 грудня ця ціна дорівнює 6600 грн з ПДВ, що  на 12% менше ніж на початку цього року», – додав Олексій Оржель.

Нагадаємо, тариф на газ формується з оптової ціни (Нафтогаз України), націнки постачальника, тарифу на розподіл та тарифу на транспортування. На все це нараховується ПДВ. Інакше кажучи вартість газу у вашій платіжці дорівнює гарантованій оптовій ціні від Нафтогазу 5500 + тариф на транспортування (у кожному регіоні свій) + тариф на розподіл (у кожній області свій) +націнка постачальника (теж різна) + на все це нараховується ПДВ.

Щодо кінцевої вартості газу для домогосподарства, то вона залежатиме від тарифів на транспортування, які встановлює НКРЕКП і щодо яких планує переглянути принцип розрахунку з 1 січня 2020 року.

Відповідно до чинних станом на листопад тарифів вартість газу на квартал для кінцевого споживача в середньому може становити близько 8 тис. грн за тисячу кубометрів. Остаточна вартість на газ корегуватиметься в залежності від ціни на транспортування і розподіл – у областях України вона різна. Звертаємо увагу, що Уряд гарантує лише фіксовану оптову ціну від Нафтогазу – 6600 з ПДВ.

Чи можуть українці  обрати між гарантованою і ринковою ціною?

«Ми даємо споживачу свободу вибору між гарантованою і ринковою ціною», – наголосив Міністр.

В усіх, без винятку, споживачів є вибір: залишитися в програмі чи вийти з неї і відмовитися від гарантованої квартальної ціни. Ті, хто готовий ризикувати і купувати газ за щомісячноюціною, можуть відмовитися від гарантованої ціни з 1 до 24 грудня.

Для цього слід звернутися до газопостачальної компанії свого регіону, яка запропонує зручний алгоритм виходу з програми для своїх клієнтів.

Звертаємо увагу, що у разі зростання  ринкових цін не буде можливості повернутися до квартальної ціни, якщо ви від неї відмовилися. Водночас, якщо ринкова ціна у січні буде нижчою, ніж гарантована, споживач не зможе відмовитись від квартальної, адже рішення щодо відмови необхідно прийняти до 24 грудня. Це принцип форвардних контрактів, так працюють на вільних ринках в усьому світі.

 Якими можуть бути ринкові ціни?

Цього року в України закінчується договір про транзит газу, переговори про підписання нового контракту тривають дотепер. Якщо Україна не підпише новий контракт, на вартість ціни на газ будуть впливати не економічні фактори, що може суттєво вплинути на кінцеву ціну.

За прогнозами Нафтогазу, у разі відсутності транзиту з 1 січня 2020 року ціни на природний газ можуть досягти 10 751 грн за тисячу кубометрів без урахування ПВД та тарифів на транспортування і розподіл.

«Тариф на транспортування газу може зрости, навіть у два рази, – пояснив Міністр енергетики та захисту довкілля України. – Але за рахунок фіксації гарантованої ціни кінцевий споживач майже не відчує цього. Чому ціна на транспортування зросте? Бо НКРЕКП  рахує тариф на транспортування за умов, коли немає замовлених обсягів транспортування. Якщо б Газпром замовив обсяги транспортування і ми всі витрати поділили б на обсяги транспортування, то тариф би не виріс».

Як до такого нововведення ставиться МВФ?

Механізм гарантованої ціни розробили для виконання умов Міжнародного валютного фонду щодо лібералізації газового ринку та переходу  на ринкове ціноутворення. Фіксація ціни стала можливою завдяки ринковому механізму – форвардним контрактам.

Нафтогаз уже законтрактував газ на перший квартал 2020 року і в такий спосібз акріпив ціну попереднього періоду. Ринкова практика «контрактів на майбутнє», де є фіксована ціна на газ, популярна в усьому світі.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*