Фонди Любомльського музею поповнилися унікальним експонатом

04.09.2019 / Новини

Йдеться про факсимільну копію Переспоницького Євангелія. Оригінал цієї книги є визначною рукописною пам’яткою староукраїнської літературної мови й мистецтва, це переклад Євангелія так званою простою мовою, досить близькою до народної.

Пересопницьке Євангеліє — розкішна книга, вагою 9 кг. 300 гр., писана пізнім уставом на пергаменті форматом 380х240 мм. Книга складається з 482 аркушів. Рукопис багато орнаментований, прикрашений високохудожніми кількакольоровими заставками й мініатюрами.

За красою й багатством оформлення Пересопницьке Євангеліє не має рівних собі серед українських рукописів. Сьогодні ця духовна святиня українського народу набула значення політичного символу нації — на Пересопницькому Євангеліє під час інавгурації присягають президенти України.

Поява точної копії такого унікального видання у Любомльському краєзнавчому музеї — результат плідної співпраці закладу з Фондом пам’яті Блаженнішого Митрополита Володимира. Щоб особисто передати цінний подарунок міській скарбниці історії, до Любомля завітав духівник вищезгаданого Фонду, митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр Драбинко у супроводі єпископа Володимир-Волинського і Турійського владики Матфея.

На зустріч презентацію представники духовенства, влади, інтелігенція міста. Олександр Драбинко коротко розповів про Пересопницьке Євангеліє, а також про те, як виникла ідея виготовити факсимільні копії цієї святині.

На згадку гість залишив музею свої книги «Українська церква: шлях до автокефалії» та «Бути вдячним Богові». Доповнив виступ Олександра Драбинка владика Матфей, наголосивши на важливості примноження духовних цінностей.

Далі спілкування перейшло у формат запитань і відповідей на різні теми, що стосувалися і самої книги, і церковного життя в Україні загалом.

Наприкінці заходу директор музею Юрій Фініковський подарував гостям наукові збірники «Любомль та Любомльщина в українській та європейській історії». Опісля всі охочі мали нагоду переглянути унікальний подарунок та сфотографуватися з ним.

 

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*