Філарет не висуватиме свою кандидатуру на престол об’єднаної церкви, – ЗМІ

06.12.2018 / Новини

Нинішній глава УПЦ Київського патріархату, патріарх Філарет не буде балотуватись на посаду предстоятеля Єдиної помісної української церкви.

Про це заявив речник голови Верховної Ради, релігієзнавець Андрій Ковальов, який раніше працював в інформаційному відділі УПЦ КП, повідомляє Громадське.

“За моєю інформацією, він (Філарет, ред.) не буде балотуватись на посаду предстоятеля… Скоріше за все, для загалу, для укураїнського суспільства, постать предстоятеля, якого обере Собор імовірно 15 грудня, це буде невідомий єпископ. Але, на мою думку, це буде все таки людина із середовища Київського патріархату (КП), тому що єпископів КП буде більшість”, — заявив Ковальов, коментуючи питання, хто може очолити об’єднану помісну православну церкву в Україні.

За його словами, від 7 до 15 єпископів від УПЦ Московського патріархату будуть присутні на Соборі.

Ковальов додав, що майбутній очільник помісної церкви буде “відомим і авторитетним єпископом у середовищі єпископату”.

На питання, чому Філарет відмовляється балотуватись на посаду предстоятеля, релігієзнавець відповів:

“Філарету наступного року виповниться 90 років. Наскільки мені відомо, це такий елемент переговорів із Константинополем і прояв мудрості патріарха, що потрібно посаду предстоятеля у помісній церкві поступитися молодому предстоятелю… Це дуже правильний і символічний знак в контексті створення нової церкви, відродження”.

“Мені видається, що Філарет хоче бачити на цій посаді молодого, набагато молодшого за себе патріарха, предстоятеля. Щоб давати сигнал і в майбутнє мирянам, впевненість, що він приходить надовго. Він молодий, в нього є сили, є нова візія розвитку церкви”, — додав Ковальов.

За словами Ковальова, 41 архієрей УПЦ КП має шанси стати предстоятелем.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*