Фермер з Любомльщини змушений продати худобу через борги за здане молоко

04.07.2017 / Новини

Керівник фермерського господарства «Валентино» Іван Капітанюк був змушений збути поголів’я великої рогатої худоби через заборгованість за здане молоко.

Про це пише «Волинь-Нова».

Іван Капітонюк із села Скиби фермерує з 2000 року. До того був пасічником, а потім вирішив обробляти землю. Розводив велику рогату худобу, покращував корів голштинською породою, молоко продавав у державні установи: любомльські школи і садочки, санаторій у Згоранах та інтернат у Головному.

Усього фермерське господарство «Валентино» мало 63 голови ВРХ, з них 25 дійних корів. Щодня надоювали 18—25 літрів молока від корови.

За словами фермера, у нього постійно працювало 5—6 чоловік. Непогано заробляли, ще й зерно отримували. Молоко Капітонюк продавав по 6—7 гривень за літр. Сам розвозив по селах, хоча при невеликих замовленнях на кілька літрів це було невигідно.

«10 років постачав екологічно чисте молоко в державні установи, також здавав на «Ковельмолоко», яке ще за 2013 рік не розрахувалося. Потім почалася заборгованість, бо перевели садочки з балансу Любомльської міської ради на районний відділ освіти.

Поки місто платило, то розраховувалися вчасно, бо це була захищена стаття. Потім почали боргувати. А в мене люди працювали, їм потрібна зарплата і податки треба платити. Винні були 63 тисячі гривень. Я на молоці тільки й жив», — розповідає Іван.

Капітонюк звернувся в Асоціацію фермерів і приватних землевласників Волині, членом якої він є. Ті вийшли на облдержадміністрацію і через два дні повернули половину грошей. Та через якийсь час борги почалися знову.

Як повідомила начальник відділу освіти Любомльської райдержадміністрації Анастасія Савош, заборгованість за продукцію, поставлену фермерським господарством «Валентино», виникла через несвоєчасну подачу документів на проплату (договір, накладні, специфікація).

Зрозумівши безперспективність дрібного молочного бізнесу, Іван Капітонюк вирішив збувати худобу і скоротив працівників.

«Раз потерпів, другий, а тоді збув корів, — розповідає фермер. — Рука не піднімалася здавати худобу на м’ясо. Тому продав людям із довколишніх сіл».

Нині у нього залишилося 15 телиць. Надалі розводити ВРХ не планує. Окрім зернових та олійних, вирішив перейти на вирощування ягідних кущів.

«На осінь планую посадити 3 га фундука і 1 га малини. Далі буду розширювати площі до 10 гектарів. Фундук дає з куща 2—10 кілограмів за ціною 90—120 гривень за кілограм. Буде 15 га сої, 25 — ячменю. Вирощуватиму те, що можна збути, — розповідає про плани Іван Капітонюк. — Хоча маю корівника, якого сам збудував. І нині будую ще одного на 40 голів, але то вже буде не корівник, а склад…».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*