“Фемінізм” оголошено словом 2017 року

17.12.2017 / Новини

Видавці американського тлумачного словника Merriam-Webster оголосили словом 2017 року слово “фемінізм”.

Як повідомляє сайт видання, “це слово було популярним протягом усього року, з кількома піками, які відповідали різним новинам і подіям”.

У 2017 році число пошукових запитів слова фемінізм зросло на 70% в порівнянні з попереднім роком. Загальне зростання пошукових запитів, вважають в Merriam-Webster, говорить про те, що багато людей цікавляться цим словом і поняттям.

Сплеск інтересу до слова фемінізм спостерігався після Жіночого маршу у Вашингтоні в січні 2017. Потім запити повторилися знову, коли радник президента США Дональда Трампа Келліенн Конуей сказала під час інтерв’ю, що не вважає себе феміністкою.

Інтерес до визначення фемінізму був також викликаний індустрією розваг: виходом серіалу Оповідь служниці й фільму Чудо-жінка.

І в кінці року запити по фемінізму збільшувалися в зв’язку з повідомленнями про сексуальне насильство і переслідування жінок в новинах.

Сьогоднішнє визначення фемінізму говорить: “теорія політичної, економічної та соціальної рівності статей” і “організована діяльність від імені прав та інтересів жінок”. До словника Webster слово “фемінізм” вперше потрапило в 1841 році й тоді використовувалося для позначення “якостей жінки”.

У число претендентів на звання Слова року укладачі також включили: сomplicit(співучасть) – часто вживалося при описі адміністрації Трампа; recuse (відведення [судді]) – інтерес пов’язаний з генпрокурором США Джеффом Сешнсом, який відсторонився від ряду гучних розслідувань, в тому числі зв’язків Росії з адміністрацією Трампа; empathy(емпатія) – популярність цього слова пов’язана з флешмобом #MeToo; dotard(недоумкуватий старий) – це рідкісне слово північнокорейське агентство ЦТАК використовувало в перекладі промови лідера КНДР Кім Чен Ина на Генасамблеї ООН. Так Кім Чен Ин назвав Трампа; syzygy (сизигія) – прямолінійна конфігурація трьох небесних тіл (сонце, місяць і Земля під час сонячного або місячного затемнення) в гравітаційної системі; gyro (гірос) – грецький бутерброд з яловичиною, томатним, цибульним і йогуртовим соусом в піті; federalism (федералізм) – запит на це слово збільшився майже на 500% в порівнянні з 2016 роком; hurricane (ураган) – урагани Харві, Ірма, Хосе і Марія викликали великий збиток в США; gaffe (помилка) – інтерес до слова з’явився в лютому, після помилки в кульмінаційний момент вручення Оскара.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*