Європарламент хоче обмежити внутрішні перевірки у Шенгені

29.11.2018 / Новини

Внутрішні прикордонні перевірки в межах Шенгенської зони повинні бути обмежені максимум одним роком, а не поточним дворічним періодом.

Таке рішення затвердив сьогодні Європарламент 319 голосами проти 241, – передає Європравда.

Кодекс Шенгенських кордонів, який в даний час переглядається, дозволяє державам-членам запроваджувати тимчасові перевірки на внутрішніх кордонах у межах Шенгенської зони в разі серйозної загрози громадському порядку або внутрішньої безпеки.

Депутати Європарламенту погодилися з тим, що початковий період для прикордонних перевірок повинен бути обмежений двома місяцями замість поточного 6-місячного періоду.

Крім того, прикордонні перевірки не можуть бути продовжені більш ніж на рік, таким чином максимальний ліміт скорочується вдвічі.

Депутати Європарламенту наголосили, що, оскільки вільне пересування людей залежить від тимчасових прикордонних перевірок, їх слід використовувати тільки у виняткових обставинах і як крайній захід.

Шенгенські країни повинні надати детальну оцінку ризику, якщо тимчасові прикордонні перевірки продовжуються після перших двох місяців. Крім того, будь-яке наступне продовження перевірок на термін більше 6 місяців вимагатиме уточнень від Єврокомісії, чи відповідає продовження терміну дії законодавчим вимогам і чи потрібний для цього дозвіл Ради ЄС.

Після ухваленого сьогодні рішення Європарламент може почати переговори з Радою ЄС, яка вже погодилав свою позицію в червні.

Наразі в Австрії, Німеччині, Данії, Швеції і Норвегії проводяться перевірки на внутрішніх кордонах через обставини, пов’язані з міграційною кризою, що почалася в 2015 році. Крім того, у Франції існують внутрішні прикордонні перевірки через постійну терористичну загрозу

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*