ЄС закрив проект модернізації кордону України, – Reuters

21.02.2018 / Новини

Європейський Союз закриває проект модернізації 6 прикордонних контрольно-пропускних пунктів на кордоні з Україною, який був започаткований у 2014 році.

На кінець 2017 року жоден з 6 проектів КПП не був завершений, хоча ЄС надавав фінансування на суму 29,2 мільйона євро.

Про це повідомляє Reuters.

Зазначимо, що проект з модернізації КПП був спрямований на сприяння інтеграції української економіки з країнами своїх сусідів з Євросоюзу шляхом побудови чи модернізації контрольних пунктів на кордонах з Польщею, Угорщиною, Словаччиною та Румунією.

Передбачалося, що модернізація допоможе скоротити час перетину кордону та вдосконалить митні процедури.

За інформацією видання, проект закрили після низки затримок, помилок та перевитрат за участю місцевих чиновників та підрядників. Видання посилається на внутрішню кореспонденцію уряду України та листування між Єврокомісією та українською владою.

Після нашої оцінки ми зробили висновок, що проекти не можуть бути завершені вчасно. 6 проектів зараз готуються до закриття, а невикористані гроші повернуться,
– сказав у коментарі виданню представник Євросоюзу.

Колишній керівник ДФС Роман Насіров заявив, що проекти контрольних пунктів ускладнюються тим, що в Україні часом неможливо забезпечити необхідне співфінансування. Він дав коментар виданню незадовго до звільнення з посади 31 січня.

Найбільший контракт на 2 контрольні пункти отримала фірма “Енергомонтажвентиляція”, яка спеціалізується на встановленні вентиляційних агрегатів і не мала жодного досвіду отримання державних тендерів на будівництво, згідно з онлайн-реєстром державних контрактів.

Фінансовий директор “Енергомонтажвентиляції” Сергій Романенко у 2017 році звинуватив посадовців України та ЄС у перешкоджанні завершенню робіт на двох КПП на румунському кордоні.

“Контрольно-пропускні пункти “Дяківці” та “Красноільський” виконані на 80-85%, але на сьогодні ми не отримали жодної копійки”, – сказав Романенко.

ДФС повідомила, що не заплатила “Енергомонтажвентиляції”, оскільки компанія не надала документи, що підтверджують завершення роботи.

Як свідчать судові документи, компанія зареєструвала та програла позов у 2017 році проти ДФС за несплату грошових коштів, які, на думку фірми, заборговані за роботу на контрольних пунктах. ДФС підтвердила, що підрядник програв суд, але не надала додаткових відомостей.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*