ЄС відкриває нові можливості для громад українсько-білоруського прикордоння (ФОТО)

25.02.2018 / Новини

22 лютого у смт Заболоття, що у Ратнівському районі відбулася вступна конференція проекту «Від пізнання культури сусіднього народу – до зміцнення партнерства і взаєморозуміння».

Про це йдеться у Facebook-спільноті By learning the culture of the neighbouring nation – towards partnership.

Організатором заходу є Заболоттівська селищна рада  спільно з Дівінським сільським виконавчим комітетом.

Під час конференції було презентовано проект, представлено його мету, конкретні цілі, заходи та очікувані результати, які сприятимуть налагодженню транскордонних контактів у сфері культури на рівні місцевих громад України та Білорусі.

Учасниками конференції стали представники органів місцевого самоврядування, управління та інституцій, які відповідають за сферу культури і освіти як з української сторони, так і з білоруської. Одним з результатів їх участі у проекті, стане розробка плану розвитку прикордонного співробітництва в сфері культури між Ратнівським районом Волинської області та Кобринським районом Брестської області на період до 2022 року.

Заболоттівський селищний голова Валерій Свіржевський наголосив на важливості та необхідності реалізації такого проекту, а його результати стануть додатковим поштовхом для культурного розвитку двох територіальних громад України та Республіки Білорусь.

Управлінець висловив свою вдячність Представництву Європейського Союзу в Україні за фінансову підтримку, яка дасть можливість покращити розвиток територіального співробітництва українсько-білоруського прикордоння.

До учасників конференції також звернулися Сергій Матвійчук, заступник голови Ратнівської райдержадміністрації, Трубчик Валентин, заступник голови Кобринського районного виконавчого комітету (Республіка Білорусь) та Олександр Резанко, голова Дівінського сільського виконавчого комітету (Республіка Білорусь).

Після офіційних привітань учасники конференції розпочали обговорення питань порядку денного. Зокрема, менеджер проекту, Наталія Кролік презентувала проект, де зазначила його мету, цілі та завдання. Відзначивши також багатогранність заходів, які передбачається виконати у рамках проекту і наголосила, що без співпраці та участі всіх партнерів, а також залучення громадськості, їх реалізація буде практично неможливою.

Також, менеджер проекту, під час свого виступу розповіла, що проектом передбачено низку заходів культурного обміну: концертні програми, фестивалі українського та білоруського фольклору, майстер-клас.

Окремий блок заходів спрямований на підвищення інституційної спроможності. У рамках проекту заплановано проведення інтеграційного табору для школярів.

Крім цього, проект включає малий інфраструктурний компонент, зокрема ремонт будинку культури у селі Заліси Заболоттівської селищної ради, а також поповнення книжкового фонду бібліотек, придбання акустичної системи озвучення, стільців, завіси для оновленого будинку культури, концертних костюмів.

Окремі заходи пов’язані з забезпеченням промоції та візуалізації проекту. Вибір заходів продиктований бажанням представити багатогранність національних культур, забезпечити широку участь усіх цільових груп, а також досягти чіткого транскордонного ефекту.
Після доповідей членів команди проекту відбулася жвава дискусія з учасниками конференції. Вони висловили свою зацікавленість щодо участі в цьому проекті та готові надавати всебічну підтримку на всіх етапах його реалізації.

Підсумовуючи роботу конференції Наталія Кролік висловила подяку всім учасникам і висловила сподівання на майбутню результативну роботу в рамках проекту, яка базуватиметься на ефективній співпраці, взаємній підтримці та дружніх взаєминах.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*