ЄС проконсультується з Україною щодо зняття заборони експорту лісу

19.01.2019 / Новини

ЄС та Україна проведуть низку консультацій з приводу торгівельних обмежень щодо експорту лісу.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Єврокомісії. У ЄС зазначають, що заборона України експортувати ліс порушує ключові торгові положення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, які забороняють будь-які форми експортних обмежень.

Єврокомісія неодноразово пропонувала співпрацю в області збереження і управління лісами. Консультації в рамках Угоди про асоціацію між Україною та ЄС є першим кроком у врегулюванні суперечностей.

Нагадаємо, що закон про 10-річну заборону експорту лісо- і пиломатеріалів у необробленому вигляді Верховна Рада ухвалила у квітні 2015 року.

Нагадаємо, що раніше неурядова екозахисна організація Earthsight оприлюднила доповідь, згідно з якою Україна нелегально ввозить до Європи більше деревини ніж будь-яка інша держава.

За чотири роки експорт українського лісу до ЄС зріс на 75%. За інформацією Eartsight, Україна експортує пиломатеріалів вдвічі більше, ніж легально виробляє – йдеться про контрабандні 1,2 млн кубометрів кожного року. Майже 60 відсотків вирубок відбувається в обхід обмежень, найчастіше у формі “санітарної рубки”, яку виправдовують необхідністю запобігання поширенню хвороб деревини.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*