Експерт пояснив, чим Україні загрожує затримка нового траншу МВФ

26.02.2018 / Новини

Думки експертів розділилися щодо того, як затримка траншу від МВФ в розмірі 1,9 млрд доларів до 2019 року вплине на курс гривні.

Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко нагадав, що в цьому році Україна повинна виплатити за зовнішніми боргами 4 млрд доларів.

Про це пише BusinessUA.

“Без співпраці з МВФ керівництво країни опиняється перед альтернативою: йти на зниження золотовалютних резервів або серйозно девальвувати гривню. Знижуючи обсяги резервів, ми відкриваємо країну для кризи в кінці 2018 або на початку 2019 року. А знецінивши гривні до 30 грн за долар і більше, вдасться уникнути сильних негативних наслідків в економіці, але зате до політичного піку в 2019-му влада підійде вкрай ослабленої “, – вважає він.

У свою чергу, президент Украналітцентру Олександр Охріменко впевнений, що НБУ вдасться втримати в цьому році курс і без нових запозичень МВФ.

“З 4 млрд доларів боргів половину цілком можна погасити за рахунок резервів НБУ, ще 2 млрд – зайняти на ринку цінних паперів під нормальний відсоток в 7-8% річних. А ось в 2019 році доведеться складніше – там виплат за держборгами майже вдвічі більше” , – зазначив експерт.

Читайте також:

1 Коментар Експерт пояснив, чим Україні загрожує затримка нового траншу МВФ

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*