Екскурс у спортивне минуле: київське «Динамо» грало у Любомлі (ФОТО)

14.09.2019 / Новини, Спорт

У Любомлі на стадіоні колись грали футбольні команди: “Волинь”, луцький”Підшипник” та київське “Динамо”. А у 80-х роках була легендарна збірна району “Світязь”.

Традиційне святкування Дня фізичної культури і спорту в Україні припадає на другу суботу вересня. Це одне з найулюбленіших свят здорових, цілеспрямованих людей,  адже спорт об’єднує і є найкращими ліками як тіла, так і духу.

Спорт це не тільки самоорганізація і дисципліна, здоров’я, елемент культури і стиль життя — це саме життя, рух вперед. Окрім цього, всього спортивні змагання завжди збирали на стадіонах багато людей, яким самі спортсмени дарували справжнє свято.

В цей день хотілося б згадати і привітати не тільки видатних спортсменів, які досягли значних висот у своїй справі, але і аматорів місцевого рівня. Особливо тих, хто усе своє життя присвятив популяризації і розвитку фізкультури та спорту в районі, хто навчав, показував приклад, іще з начальних класів направляв дітей на вірну путь — це вчителі фізкультури – Анатолій Трофимук (с. Олеськ), Павло Оксентюк (с. Згорани), Петро і Олена Обшарські та Іван Трач (смт Головне), Іван Самолюк та Володимир Хабовець (с. Римачі), педагоги, які знаходяться на заслуженому відпочинку — Євдокія Хабовець та Віра Корнелюк (Любомль, СШ№1) та ін.

У свій час футбольна збірна нашого району постійно була серед лідерів чемпіонату області, двічі ставала володарем кубка Волині. Футбольні матчі тоді збирали повні трибуни, кожна гра перетворювалась на маленьке спортивне свято, усіх гравців вболівальники знали поіменно.

Тож хотілося б привітати зі святом увесь склад, тепер уже легендарної команди 80-х років, яка тоді іще називалась «Світязь». А це — Микола Сацюк, Григорій Солом’янюк, Андрій Челяда, Володимир Хабовець, Костянтин Федончук, брати Ярослав та Петро Семеновичі, Анатолій Трофимук, Іван Трач, Анатолій Довженко, Павло Оксентюк, Сергій Максимук.

Окрім самого чемпіонату та кубкових ігор, проводились і інші незабутні зустрічі. Так, двічі, у 1984 та 1986 році, збірна району грала з командою ветеранів «Динамо» Київ, де в живу можна було побачити футболістів прізвища яких були відомі у всьому світі. Це — Йожеф Сабо, Вєрємєв, Банніков, Трошкін, Кузнєцов, Рудаков та ін.

Приїжджали до нас і команди «Волинь», луцький «Підшипник». Прикро, що сьогодні при всіх умовах, якихось значних успіхів у футболі ми не спостерігаємо, а збірна району взагалі не представлена на чемпіонаті області.

Окремо треба сказати і безперечно про гордість нашого району, наших борців дзюдо. Незважаючи на відсутність належних умов, дзюдоїсти району постійно займають високі місця не тільки в області та країні, а й на міжнародному рівні. Серед тих, хто виховав майстрів та чемпіонів, засновник цього виду спорту в Любомлі Леонід Альохін, директор Любомльської ДЮСШ Олег Максимович, Олександр Сікорський, Валерій Пікульський.

Слід пом’янути добрим словом і нині уже покійних фізкультурників-педагогів, які зробили вагомий внесок у розвиток фізичної культури і спорту в районі, це люди, яких за їх віддану працю пам’ятають і нині — Анатолій Сидорук (школа №3), Сергій Приступа (школа №1), Костянтин Полезнюк, (школа №2), Анатолій Тарєлкін (ДЮСШ), Григорій Черкас (Куснища).

Напередодні свята фізкультури хотілося б поздоровити усіх спортсменів, тренерів, фізкультурників та ветеранів фізкультурного руху району, побажати їм міцного здоров’я, успіхів в праці і спорті. Ви достойно зарекомендували себе в змаганнях на різних рівнях, гідними перемогами здобули славу для себе та нашого краю як в області, так і за її межами, з честю продовжуєте традиції з виховання фізично загартованого та здорового молодого покоління, адже фізичне виховання — це здоров’я нації.

Юрій КУЗЬМЕНКО, колишній голова фізкультурного товариства «Колос».

Джерело: газета «Наше життя» за 13 вересня 2019 року.

Фото надали: газета “Наше життя” та Любомльський краєзнавчий музей

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*