Екологічний пост “Венське”: поки невідомо, як законно зупиняти автівки

25.04.2016 / Новини

На сесії Шацької районної ради 22-го квітня розглядали питання діяльності екологічного поста “Венське” влітку.

Про це інформував головний лісничий, начальник відділу лісового господарства Шацького національного природного парку Юрій Сидорук.

Як відомо, уже декілька років поспіль влітку працює екологічний пост “Венське”, де працівники ШНПП беруть оплату за відвідування території Шацького краю.

За словами Юрія Сидорука, за минуле літо пост заробив приблизно 600 тис. гривень. З цієї суми 120 тис. гривень парк заплатив ПДВ та 100 тис. гривень оплатив роботу поліції, котра допомагала зупиняти автівки. Крім того, ця сума покриває й зарплати працівників, котрі працюють на посту.

“У багатьох виникає питання: куди йдуть кошти екологічного збору? Так, за літо 2015 року природний парк заробив приблизно 350 тис. гривень. З травня по вересень ми наймаємо 15-ть працівників для проведення благоустрою території ШНПП, яким платимо мінімалку. Тобто, якби не їх робота, то ви розумієте, що які сміттєзвалища виростуть біля озер, біля доріг, у лісі. Крім того, виділяються кошти на паливно-мастильні матеріали для вивезення сміття. Усе це ми робимо за кошти екологічного збору”, – пояснив Юрій Сидорук.

Також головний лісничий додав, що розмір плати за відвідування території Шацького національного природного парку залишиться таким же, як у 2015 році. Тобто за в’їзд на територію ШНПП такі розцінки: молоцикли – 15 грн, легкові автомобілі – 20 грн, мікроавтобуси – 30, вантажні – 40 гривень. Крім того, 5 гривень за кожного дорослого за добу перебування у рекреаційній зоні. Сидорук, запевнив, що всі платежі проходять через касовий апарат. Цьогоріч пост, як обіцяють, запрацює з 1-го червня.

Водночас Сидорук звернувся до голови Сергія Карпука та депутатів районної ради з проханням погодити та підтримати роботу екологічного поста “Венське”, оскільки це вдале залучення додаткових коштів. Звісно ж, такий екологічний пост допомагає підтримувати порядок на території парку.

_DSC0011 (2)Сергій Карпук зазначив, що нині актуальним є питання законної зупинки автомобілів. Оскільки тепер міліція реформувалась в поліцію і відбулись зміни до законодавства, тому варто знайти законні методи зупинки автівок. Тому голова райради запропонував зініціювати звернення до повноважного органу, який надасть дозвіл на обмеження руху автотранспортних засобів при в’їзді у природний парк – для зупинки авто повинні бути законно обгрунтовані причини.

_DSC0008Депутат Ніна Хомич запитала, чи буде такого ж аналогічного поста на в’їзді на території парку з боку Білорусі. Сидорук запевнив, що такий пост повинен би бути вже давно, навіть провели певне облаштування території, проте у поліції завжди не вистачало людей на два поста.

“Без поліції робота екологічного поста просто нереальна. Тому нам порекомендували звернутись до прикордонників, що ми і зробили. Спочатку вони йшли нам на зустріч, проте через деякий час відмовились з нами співпрацювати, аргументуючи це тим, що не мають права такого робити”, – коментує Юрій Сидорук.

Також прозвучала думка про те, що пост не надто не висвітлює усю необхідну інформацію як такий. Тому депутати порекомендували працівникам парку облаштувати територію поста усією потрібною інформацією, щоб це була “марка району та Шацького парку”. Сидорук пообіцяв взяти це до уваги.

Наразі це питання залишається відкритим, проте Сергій Карпук зазначив, що необхідно вже шукати законні альтернативи для того, щоб відповідати усім нормам чинного законодавства й водночас зберегти таке цінне джерело прибутку для району.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*