Екологічно чисті природні ресурси Шацького району є сприятливими для розвитку бджільництва

05.01.2018 / Новини

Нещодавно відбулася ділова зустріч в рамках залучення інвестицій галузі бджільництва.

Відбувся захід за участі голови Шацької райдержадміністрації Василя Голядинця, його заступника Володимира Бугайчука, представників головного офісу бджільництва міста Харкова Вадима Сендика та Григорія Гайновича, директора Шацького ДП “Шацьке УДЛГ” Андрія Самолюка, заступника директора Шацького національного природного парку Сергія Кузька та провідного співробітника наукового відділу НПП Петра Юрчука.

Про це інформує сайт Шацької райдержадміністрації.

Василь Голядинець розповів гостям про багаті рекреаційно-курортні ресурси Шацького національного природного парку, що роблять його перспективним для організації відпочинку, туризму, санаторного лікування, а також велику кількість озер і прилеглих до них територій.

Ознайомив підприємців з досвідом роботи спеціалізованих господарств, що діють на території Шацького району, а зокрема, ягідництво, яке є не лише вагомим джерелом прибутків, а й важливим чинником вирішення проблеми зайнятості сільського населення. Як зазначив керівник району, використання еколого-економічного підходу до господарського освоєння територій Шацького району відбувається за умов раціонального використання різноманітних ресурсів території.

«Важливо, що плантації знаходяться в екологічно чистій місцевості, близько до кордону. Тож наші ягоди можуть постачатись як на внутрішній ринок, так і на експорт. Отож, не погано було б розвинути таким чином й бджолярську галузь. Відкриття в майбутньому автопереходу Адамчуки-Збереже, приверне більшу кількість інвесторів та туристів, що сприятиме збуту органічної продукції, адже у європейців вона давно користується попитом» – зазначив голова райдержадміністрації.

«Вся продукція бджільництва придатна для отримання прибутку: мед, віск, забрус, прополіс, квітковий пилок, перга, маточне молочко, бджолина отрута. Органічним медом цікавляться у всьому світі, а видобути його не так вже й легко» – поділився інформацією пасічник Вадим Сендик.

Він розповів, що його колег зацікавили екологічно чисті природні ресурси території Шацького району і вони є сприятливими для розвитку бджільництва. Адже несприятливий екологічний стан негативно позначиться і на здоров’ї самих бджіл, і на якості продукції. Вдалий вибір місця під основу пасіки – важливий аспект успішного бізнесу. Тому необхідно уникнути всіх можливих негативних факторів. Ділянку варто вибирати простору і суху, бажана наявність щільного ряду дерев навколо пасіки, вони захистять від літньої спеки і сильного вітру. Наявність питної води поблизу бджолиного господарства це лише позитивний фактор.

Щоб бджільництво як бізнес принесло пристойний дохід, потрібно реально оцінити ситуацію – врахувати наявність медоносів в радіусі 1,5–3 км від пасіки, їх різний час цвітіння (у безпосередній близькості пасіки бажані ранньоквітучі медоноси). Важливо підрахувати, скільки бджолиних сімей ми зможемо придбати та утримати, щоб дохід раціонально збільшувався по відношенню до трудових і фінансових витрат. Рентабельність бізнесу залежить від обсягу пасіки та успішної реалізації продукції. Також знадобиться невелике приміщення для відкачування і зберігання меду, пасічного інвентарю.

При успішному розвитку справи можливе запровадження апітерапії- лікування хвороб із застосуванням живих бджіл і продуктів бджільництва.

Провідний співробітник наукового відділу ШНПП Петро Юрчук охарактеризував територію Шацького національного природного парку, що являє собою унікальне поєднання озерних, лісових та болотних екосистем поліського типу.

За характером озерного комплексу, що знаходиться на Головному Європейському вододілі – не має аналогів в Україні. Вони представлені типовими поліськими ландшафтами з рівнинним рельєфом та відкритими просторами, які, як правило, прилягають до озер, заболочених територій, що розміщені переважно в північно-східній частині, лісових масивів, представлених сосновими, дубовими, вільховими і березовими насадженнями, які прилягають до рекреаційних установ.

Транскордонний біосферний резерват «Західне Полісся» розташований на території Польщі, України і Білорусі та займає площу 2 600 км2. Це другий в Європі і третій у світі тристоронній Транскордонний біосферний резерват. Він охоплює три об’єкти, які з початку десятиліття існували на території польсько-українсько-білоруського прикордоння.

Господарське освоєння території є фундаментом, на якому відбувається соціально-економічний розвиток нашого регіону. Його процес тісно пов’язаний не лише з населенням та господарством певної ділянки землі, а й з її природою. Правильність побудови відносин у системі «людина – природа» визначає подальшу ефективність освоєння території.

«Великим джерелом медозборів є рослинність лісів-нектароносних дерев і кущів, а також трав’янистих рослин, які у великій кількості зустрічаються на луках, заплавах річок (озер) та їх приток. Бджільництво не шкодить екології. Комахи створюють передумови цвітіння та зав’язі плодових дерев, збільшують кількість насіння та інше. Отже, розміщення пасік на території природних парків чи заповідників не забороняється. Бджільництво – перспективний і багатообіцяючий бізнес. В подальшому варто розробити свою індивідуальну колекцію міні-зразків продукції «органічної пасіки» з детальним її описом, оформленням для популяризації та успішного збуту, використовуючи логотип Шацького національного природного парку» – додав на завершення Петро Юрчук.

Учасники зустрічі прийшли до спільної думки розпочати заплановану справу навесні цього року.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*