Два найбільші ісламські свята стануть в Україні державними

18.05.2020 / Новини

Два найбільші ісламські свята Курбан-Байрам та Ураза-Байрам стануть державними релігійними святами в Україні.

Відповідний указ президент Володимир Зеленський планує підписати в найближчі дні, – пише Zaxid.net.

Про це він повідомив 18 травня під час зустрічі з представниками кримськотатарського народу з нагоди Дня пам’яті жертв геноциду кримських татар та боротьби за їхні права.

«Ми хочемо побудувати державу, в якій кожна людина відчуває себе громадянином України. Я хотів би, щоб кожен відчував себе повноцінним громадянином, не забуваючи про історію та про традиції свого народу. Ми хочемо підтримувати вас не тільки на словах, а в діях, на законодавчому рівні», – цитує Зеленського Офіс президента.

Крім того, Володимир Зеленський погодив кандидатуру Еміне Джапарової на посаду першого заступника міністра закордонних справ. Раніше Джапарова була першою заступницею міністра інформаційної політики та балотувалася в нардепи від партії «Українська Стратегія Гройсмана». Також президент ініціював створення робочої групи для вирішення проблем кримсько-татарського народу в Офісі президента, у складі якої будуть кримські татари. Ця група має розглядати не тільки правові, а й економічні питання, які турбують кримських татар.

Курбан-Байрам – свято жертвопринесення, одне з двох головних свят мусульман. Воно починається після 70 днів закінчення посту урази у день закінчення Хаджу (паломництва до Мекки) та триває три-чотири дні.

Ураза-Байрам – друге найбільше релігійне свято мусульман, якому передує 30-денний піст Рамадан. Саме в цей місяць Мухаммеду скорилася Мекка, а мусульманам даровано Коран.

Оскільки мусульманський календар налічує 354 дні, дати релігійних мусульманських свят щороку зсуваються щодо звичного календаря, у якому 365 чи 366 днів. У 2020 році Курбан-Байрам святкують з 30 липня до 3 серпня, а Ураза-Байрам – 23 травня. Чи будуть запроваджені додаткові вихідні з нагоди цих свят, поки що в Офісі президента не уточнюють.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*