Допомога при народженні дитини: чи можна вижити за ці гроші?

24.01.2018 / Новини

Щороку дедалі більше матерів відмовляються від своїх дітей у пологових будинках.

За словами Миколи Кулеби, Уповноваженого Президента з прав дитини, більш як 90% дітей, що живуть в українських сиротинцях, мають батьків. Але від них відмовилися, і основною причиною стала неспроможність поставити малюка на ноги.

Допомога на дитину нині становить 41 280 гривень, і ця сума не змінювалася з 2014 року. Відразу при народженні маляти батькам дають 10 320 грн. Решту – 30 960 грн – ділять на 36 частин, тобто по 860 гривень. Їх і виплачують щомісяця, – пише Експрес.

Чи можна вижити на ці гроші? Запитуємо українських матерів.

“На дитину щомісяця необхідно не менше як 2500 гривень, – каже Ірина Шауцова. – За 30 днів моя дитина випиває молока приблизно на 400 грн. Зимовий одяг теж обходиться в копієчку. Купую речі на базарі та в секонд-хендах. Шапка й шарф обійшлися у 250 гривень, комбінезон – 700, зимове взуття – 210, рукавички – 50 грн. Дві пари шкарпеток коштують 30 гривень, колготок – 190 грн. А ще треба купити фрукти, солодощі, іграшки. Про ліки я взагалі мовчу! Якщо дитина захворіє, витрати просто неймовірні. Лише сироп від кашлю коштує 150 гривень. А ще краплі для носа, жарознижувальні свічки і т.п.”.

“На що вистачає 860 гривень? Приблизно на дві пачки памперсів. Або на половину зимового комбінезону, або на одну пару зимових чобіт. Або на їжу”, – розповідає молода мама Алла Павлюк. “І як матерям може вистачити 860 гривень?” – роздумує Наталія Островська-Витвицька. У неї приблизно 400 грн йде на підгузки, молочні суміші (8 – 10 банок на місяць) коштують по 300 грн. А якщо дитині потрібен догляд за шкірою, це ще 600 грн на два місяці.

Тому чимало матерів через декілька тижнів після пологів повертаються до роботи або шукають додатковий дохід.

“Під час декрету я була консультантом у косметичній компанії, – ділиться досвідом Євгенія Кононенко. – Брала сина у візочок, їздила по клієнтах. Годувала дитину в клієнтів вдома або в парку на лавці”.

Тетяна Яріш виховує дворічного сина. Каже, щомісяця 900 гривень йде лише на памперси та каші.

“Добре, що в перші місяці годувала грудьми, бо суміші шалено дорогі, – каже мама. – Тому я й стала займатися власною справою – надаю косметичні послуги вдома”. “А я стала працювати в інтернет-компанії, коли дитині було десять місяців, – розповідає Христина М’якуш. – Син лягає спати о 23 – 24 годині й спить до восьмої, а я лягаю о третій — четвертій ночі. Якось так і виживаємо”.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*