Діти і шимпанзе спілкуються однаковими жестами, – дослідження

14.09.2018 / Новини

Вчені з’ясували, що жести людських дітей у значній мірі перетинаються з мавпячими: спільними виявилися 89%

Про це йдеться у статті, опублікованій в Animal Cognition, пише Еспресо ТВ.

Маленькі діти, які ще не навчилися зв’язно говорити, спілкуються з оточуючими за допомогою складної суміші міміки, звуків і жестів.

Жестикуляція дитини піддається розкладанню на складові частини, класифікації та “перекладу”. Тепер з’ясовується, що її виникнення, ймовірно, сталося задовго до утворення нашого виду.

Британо-німецька група психологів під керівництвом Кетрін Хобайтер (Catherine Hobaiter) з Сент-Ендрюського університету уважно вивчила відеозаписи ігор маленьких дітей в дитячих садах Німеччини і Уганди. “Піддослідними” виявилися в цілому 13 дітей у віці від восьми до 21 місяця.

Як з’ясувалося, при спілкуванні одне з одним вони використовували 52 більш-менш конкретних жести, причому вони були однакові і в Європі і в Африці.

Таку “лексику” вчені порівняли з жестами шимпанзе, що живуть в лісі Будонго в Уганді. З боку шимпанзе в досвіді брали участь особи різного віку – до 51 року.

Як з’ясувалося, жести людських дітей в значній мірі перетинаються з мавпячими. Спільними виявилися 46 жестів – 89%.

Подібно шимпанзе, вони використовували їх як окремо, так і послідовно, і гнучко застосовували індивідуальні жести для різних цілей. Таким чином, можна говорити про спільне коріння і цієї давньої “мови”.

Втім, є і відмінності “діалектів” різних видів. Так, немовлята значно частіше, ніж мавпи, використовують вказівні жести, крім того, помах відкритою долонею швидше за все є унікальною особливістю мови жестів людей.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*