Дії волинських митників оскаржують у суді (ВІДЕО)

30.01.2017 / Відео, Новини

У Волинському окружному адміністративному суді розглядають справу за позовом дніпропетровського підприємства «Глікон» до Волинської митниці.

Про це інформує “Громадське.Волинь”.

Йдеться про скасування класифікаційного рішення щодо товару, який ввозився на територію України з Німеччини. Підприємець зазначив у декларації, що везе сало. У митників виникли сумніви відносно достовірності задекларованих даних про товар. За їхніми словами, автоматично спрацювали ризики.

Відтак старший інспектор митного контролю митного поста «Луцьк» Віктор Молчанов разом з оперативниками ДФС, що прибули з Києва, оглянули товар і відібрали зразки для лабораторних досліджень. Товар затримали. Спеціалісти львівської лабораторії ДФС зробили висновок, що він не відповідає коду зазначеному у декларації. Іншими словами, що перевозить підприємець не сало, а свинину. Найцікавіше, що мито зі свинини значно менше, ніж з того товару, який був зазначений в декларації. Адже на свинину нині діє пільга. Товар тимчасово вилучили і відкрили провадження про порушення митних правил.

Підприємство «Глікон» не погоджується з волинськими митниками. Перевізники стверджують, що везли ідентичний товар чотирма автомобілями і лише відносно одного вантажу спрацювали так звані ризики. Окрім того, вони стверджують, що відбір зразків для лабораторного дослідження взагалі був безпідставним. Події відбувалися у суботу, 3 грудня. Керівництва митниці не було того дня на робочому місці, а згідно правил митного оформлення, забір зразків можливий на основі вмотивованого рішення керівництва.

Сам інспектор Молчанов визнав на суді, що рішення про відбір зразків приймав він спільно з оперативниками з Києва. З його слів, такі повноваження він має згідно внутрішнього розпорядження митниці.

Позивачі також наполягають на тому, що сам акт відбору зразків складений не 3 грудня, коли власне і відбувався цей відбір, а лише 6, тобто заднім числом. Саме у понеділок, 6 грудня, акт був підписаний митним брокером Світланою Толстушко і зразки були відправлені в лабораторію.

Що ж до змісту самого акту, то й там є чимало розбіжностей. Зокрема, в акті зазначено, що відібрано 1 кілограм продукції. А у висновку з лабораторії йдеться про два зразки загальною вагою 1 кілограм 900 грамів. Адже, згідно митних правил, відбиратися повинні були досліджуваний і контрольний зразок – по кілограму кожен.

Старший інспектор Молчанов і це пояснив вихідним днем і неможливістю зважити відібрані зразки. На питання головуючого судді Віктора Валюха про те, яким чином складався акт, якщо шматки сала не зважувалися, інспектор Молчанов сказав: «Мені складно відповісти».

Після того, як товар вилучили, Торгово-промисловою палатою було повторно взято зразки товару для дослідження. У своєму висновку експерти констатували, що товар відповідає коду, який був зазначений в декларації і що це дійсно сало. Але на митниці кажуть, що Торгово-промислова палата перебрала на себе чужі повноваження. Адже приймати класифікаційне рішення про код товару мають право лише митники.

Представники митного поста «Луцьк» також стверджують, що акт відбору зразків був підписаний пізніше з вини митного брокера, представника підприємства Світлани Толстушко, яка відмовилась підписувати його 3 грудня.

Вони клопотали у суді залучити згадану громадянку у якості свідка. Тож суд оголосив перерву до 11-ї години 8 лютого.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*