Дев’ять прихованих ознак того, що ви перфекціоніст

09.10.2017 / Новини, Статті

Багато людей не помічають власного перфекціонізму. Однак саме він є причиною їх агресивності, тривоги, стресу і втоми. Перевірте себе. Можливо, вам потрібно терміново вживати заходів.

1. Ви завжди виглядаєте чудово

У вас завжди приголомшлива укладка, ідеально підібране вбрання і бездоганний манікюр. Звичайно, охайний зовнішній вигляд – це великий плюс. Але не варто зациклюватися на зовнішності і присвячувати їй надто багато часу. Навіть Стів Джобс, відомий перфекціоніст, кожен день носив чорну водолазку і джинси і не витрачав сили на вибір одягу.

Стежити за фігурою теж потрібно. Але не можна впадати у крайнощі. Виснажливі дієти можуть довести до розладів харчової поведінки. Просто займайтеся спортом і правильно харчуйтеся.

2. Не висловлюєте свої ідеї вголос, поки не продумає їх до дрібниць

Ви вважаєте за краще не говорити про проекти, над якими працюєте, якщо вони не доведені до ідеального стану. Перспектива представити публіці щось «сирувате» найбільше лякає вас. Під час робочих нарад ви дивуєтеся тому, як колеги не соромляться відкрито висловлювати свої безглузді ідеї.

Такий підхід позбавляє вас можливості показати іншим, на що ви здатні. Навіть якщо ваш проект ще знаходиться на стадії підготовки, не бійтеся розповісти про нього. Можливо, ви отримаєте слушну пораду, а начальство побачить перед собою  амбітного співробітника.

3. Ви не можете прожити без списку справ і розкладу

Кожен день у вас розписаний по хвилинах. Ви “витягаєте” максимум користі зі свого часу. І хоча організованість і працездатність – це відмінні риси, варто іноді дозволити собі відпочити.

Якщо жити суворо за графіком, досить складно знайти час для  посиденьок з друзями або коханою людиною. До того ж це може привести до перевтоми і проблем зі здоров’ям.

4. Вам складно розслабитися і відпочити

Ви обурюєтеся через те, що на відпустку, свята, зустрічі з друзями, похід в кафе, прогулянки або просто на перегляд фільму витрачається так багато часу і сил. Але ж ви напевно змогли б витратити їх більш продуктивно. Наприклад, на якісь важливі робочі завдання.

Якщо ви турбуєтеся про роботу навіть вночі, настав час щось змінювати. Ви повинні навчитися жити теперішнім, прислухатися до своїх думок і бажань і хоча б іноді залишатися наодинці з самим собою.

5. Ви не в силах зосередитися, якщо навколо вас безлад

Звичайно, якщо навколо вас панує хаос, досить складно зібратися з думками і сконцентруватися на роботі. В цьому немає нічого поганого. Однак ця риса все-таки належить до прихованих ознак перфекціонізму. Особливо якщо ви чистите своє робоче місце так, що на основні завдання вже не залишається сил.

Не впадайте в крайнощі і просто підтримуйте чистоту.

6. Ви прокрастинуєте

Прокрастинація асоціюється у нас з лінню або неуважністю. Однак причиною цього явища насправді є страх прийняти невірне рішення або не впоратися з поставленим завданням. Ви відтерміновуєте справи на потім, якщо боїтеся, що не виконаєте їх ідеально. А це вже ознака перфекціонізму.

Впоравшись з прокрастинацією, ви знайдете енергію і впевненість у власних силах.

7. Ви зволікайте або занадто поспішайте з прийняттям рішення

Ви зволікайте, бо боїтеся помилитися. Великий вибір змушує вас губитися і мріяти про те, щоб взагалі не доводилося нічого вибирати.

Є й інший сценарій поведінки: ви ухвалюєте рішення негайно, тому що відчуваєте себе абсолютно правим і кращим у всьому. Ви вирішуєте за інших.

Подібна поведінка може нашкодити вам. Як нерішучість, так і зарозумілість не допоможуть у житті. Тому потрібно позбавлятися від цих рис.

8. Ви не хочете делегувати обов’язки

Ви звикли робити все самі і по-своєму. Якщо за справу візьметься хтось інший, то він обов’язково зробить все не так, як ви вважаєте за потрібне.

Інша людина зовсім не повинна виявитися ні на що не здатним дурнем. Навпаки, ви можете навчитися чомусь у нього. Дозвольте іншим людям допомогти вам, інакше ризикуєте звалити на себе непосильну ношу.

9. Ви ненавидите марнотратство

Якщо у холодильнику повно їжі, ви турбуєтеся через те, що всі ці продукти можуть швидко зіпсуватися і ви залишитеся в мінусі. Ви не розриваєте виснажливі стосунки тільки тому, що вам шкода витрачених на них років.

Дивіться на все це з іншого боку: навіть якщо щось не вдалося, ви набралися досвіду, який обов’язково стане в нагоді вам у майбутньому.

Немає нічого поганого, якщо ви наполегливо працюєте над улюбленою справою і хочете стати професіоналом. Але коли це доходить до фанатизму, потрібно змінювати свою поведінку.

Джерело: Лайфхакер

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*