Дев’ять країн ЄС створюють кібернетичні війська

22.06.2018 / Новини

Дев’ять країн-членів Євросоюзу дійшли згоди про створення кібернетичних сил швидкого реагування, повідомив міністр оборони Литви – країни, яка була ініціатором такого об’єднання, Раймундас Каробліс.

Крім Литви, до домовленості вирішили долучитися Естонія, Хорватія, Нідерланди, Румунія, Франція, Іспанія, Польща, Фінляндія. Останні чотири країни підпишуть угоду до кінця року, решта – вже в понеділок, 25-го червня, повідомило литовське видання Delfi.

“Мета – створити кібернетичні команди швидкого реагування, ротація яких буде проводитися кожне півріччя”, — пояснив Раймундас Каробліс.

Ще чотири країни – Бельгія, Греція, Словенія та Німеччина – приєднаються до проекту на правах спостерігачів.

За словами литовського міністра оборони, команди кібернетичних сил швидкого реагування могли б приходити на допомогу державам-членам Євросоюзу у випадку серйозних кібернетичних інцидентів. Крім того, буде розглянуто можливість використовувати для цього проекту кошти бюджету ЄС на придбання комп’ютерної техніки і програмного обладнання. Графік ротації кібернетичних сил мають затвердити в наступному році.

За інформацією литовських розвідувальних відомств, значна частина ворожої діяльності в кібернетичному просторі пов’язана з Росією і спрямована в основному проти органів державної влади та управління Литви, а також її енергетичного сектора.

Створення кіберсил – один з перших проектів у рамках підписаної в минулому році угоди про тіснішу співпрацю ЄС у сфері оборони.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*