Депутати Волиньради підтримали запит про реставрацію палацу Браницьких у Любомлі

14.03.2020 / Новини

Пам’ятка архітектури національного значення – палац Браницьких у Любомлі – вимагає негайної реконструкції.

Про це йшлося 12 березня під час сесії Волинської обласної ради, – пише ІА Волинські новини.

Депутат Володимир Дибель розповів, що до нього звернулися мешканці Любомля з проханням допомогти провести реставрацію палацу Браницьких, пам’ятки архітектури національного значення XVIII століття.

Він звернув увагу, що Любомль – туристично привабливе місто, адже має багату історію, однак стан місцевих історичних споруд бажає кращого.

Обранець громади зауважив, що виготовлення проєктно-кошторисної документації на реставрацію палацу Браницьких коштуватиме близько 900 тисяч гривень, натомість самі реставраційні роботи обійдуться у 20–25 мільйонів грн. Тому закликав вирішити це питання й відшукати можливі джерела фінансування.

Депутати підтримали запит колеги.

Довідково:

Палац Браницьких входив до палацо-паркового ансамблю, збудованого в Любомлі Францішеком Ксаверієм Браницьким у другій половині XVIII століття. Це був багатооб’ємний палацовий корпус, який складався з чотирьох частин, із яких до наших днів збереглося тільки південне двохповерхове крило палацу.

За радянських часів у палаці помістили прикордонний загін. Вояки порушили систему гідроізоляції, у результаті чого підвал, де Браницький облаштував практично ще один поверх, затопило водою. Допомогли й місцеві мешканці, які розібрали на цеглу майже всю споруду. Від 200-метрового розкішного палацу лишилося одне крило, довжина якого сягає 40 метрів. У радянські часи тут розташовувалося теж і профтехучилище, і російська школа.

У перші роки незалежності споруду планували віддати під місцевий краєзнавчий музей. Згодом резиденцію передали відділу освіти і нині тут знаходиться Дитячо-юнацька спортивна школа.

Палац є пам’яткою архітектури національного значення.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*