Депутати райради вкотре не підтримали закриття шкіл на Любомльщині

19.08.2016 / Новини

На сесії Любомльської районної ради народні обранці разом із громадськістю активно обговорювали питання оптимізації малокомплектних навчальних закладів у Любомльському районі. Депутати висловили позицію “проти” закриття навчальних закладів у селі Мосир та Черемошна Воля. Але були й такі, що утримались.

У четвер, 18-го серпня, під головуванням Миколи Сушика відбулась десята сесія Любомльської районної ради. Нині найбільш болючим питанням є закриття малокомплектних шкіл у районі. Крім того, це питання вже неодноразово порушувалось і на сесіях, і на громадських обговореннях.

Із пропозицією внести зміни до порядку денного, а саме питання про ліквідацію двох навчальних закладів у районі, виступив очільник Любомльського відділу освіти Василь Стрільчук. Це питання розглянули першим.

_DSC0063

“Згідно відповідного рішення, яке прийняв парламент про оптимізацію малокомплектних навчальних закладів, із 1-го вересня 2016 року із державного бюджету кошти на утримання Мосирської та Черемошно-Волянської шкіл не виділятимуться”, – зазначив Василь Стрільчук.

Начальник відділу освіти пояснив, що закриття малокомплектних шкіл це “не бажання однієї особи: того самого начальника, чи ще когось”, а норми, які є обов’язковими до виконання згідно Законів України.

_DSC0067

На Любомльщині процес оптимізації навчальних закладів відбувається шляхом реорганізації і закриття навчальних закладів. Василь Стрільчук також зазначив, що рішення місцевої ради все одно не відмінить рішень Верховної Ради та Кабінету Міністрів.

“Відповідно до закону, якщо у класі менше 5-и осіб, то діти повинні навчатись за індивідуальною формою: 5 годин на тиждень для учнів 1-4 класів, 8 годин – для 5-9 класів. Єдиною альтернативою є створення базових опорних шкіл. Якщо ж депутати не підтримають рішення про закриття цих двох шкіл, то діти навчатимуться тільки за індивідуальною формою навчання”, – зазначив Василь Стрільчук.

_DSC0088Щодо цього свою позицію висловили представники батьківського комітету із Черемошної Волі. Мама однієї з учениць пояснила, що батьки цілком проти індивідуального навчання, а також проти закриття школи загалом. Крім того, дехто з батьків висловив думку, що дитина під час індивідуального навчання не зможе отримати таких знань, як у навчальному закладі.

Єдиним виходом батьки вбачають залишити у селі хоча б початкову школу, аби діти вчасно потрапляли додому, не мерзли, чекаючи автобуса, не були голодні. Бо дітей не хочуть відправляти за 5 кілометрів від Черемошної Волі до села Нудиже.

Заслухавши позицію батьків, більшість депутатів зааплодувала…

_DSC0085

Щодо малокомплектної школи у Мосирі, то там батьки та учні написали добровільно заяви на переведення дітей навчатись у Олеську школу. Але їх кількість, по суті, невелика. Зазначимо, що від села Мосир до Олеська близько 20-ти кілометрів.

Депутати своєю позицією не підтримали рішення про закриття двох шкіл у районі. Проте не всі народні обранці проголосували “проти”: із 28-и депутатів утрималось 11-ь. Поіменне голосування можна побачити на сайті Любомльської районної ради.

_DSC0060

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*