Депутат чи депутатка: володимирчанка про ефективність та гендерні квоти у політсилах

12.10.2020 / Новини, Статті

Цього року всі політичні сили зіткнулись з такою проблемою як гендерна квота. Хоч-не-хоч, а десь треба зробити так, аби в списках бути і жінки, і чоловіки. Пропорція – мінімум 40% представників певної статі.

Про це у блозі на БУГові розповіла громадська діячка, голова ОСББ та автор кількох проектів бюджету участі Анна Мєдвєдєва. Вона ж тепер балотується у депутати до Володимир-Волинської міськради.

Анна Мєдвєдєва — на фото по центру

Для суб’єктів висування гендерна квота, каже Мєдвєдєва, виявилась таки проблемним явищем.

“Чула від знайомих дівчат, що не наважувались взяти на себе відповідальність, що в родині їх не підтримували, зокрема чоловіки. А от даремно!

Гляньте на досвід тих же скандинавських країн. Там при владі вистачає представниць прекрасної половини людства. Успішні лідерки, очолюють міністерства та відомства. В нас це ще в новинку. В нас призначення жінки – все ще має характер сенсації”, – зауважує вона.

Так, якщо поглянути на список місцевих депутатів чинного скликання — депутаток знайти буде важко. Й малоймовірно, що пересічні люди на вулицях знають жінок, які представляють їхні інтереси.

Проблема тут, підкреслює Анна Мєдвєдєва, щоправда є і в тому, що виборці здебільшого взагалі не мають уявлення, кого делегували в міськраду, а це окремий біль.

“А комісії? Патріархат повний. Підприємства? Тим більше. Освіта – так, але вчителювання таки жіноча справа, там педагоги-мужчини зараз не так часто трапляються”, – говорить жінка.

На обласному рівні, каже Мєдвєдєва,  взагалі не пригадає, чи колись мали свою депутатку. Єдине, вперше за десятиліття Волинську обласну раду очолила жінка– Ірина Вахович, що вже змінює стандартну концепцію.

“Копнемо глибше. Минулих виборів була вимога по гендеру теж. І де вони, жінки в депкорпусі? У сусідньому Нововолинську, чула, одна з депутаток відмовилась через сімейні обставини і склала мандат ледь не посередині каденції”, – розмірковує вона.

Річ у тому, вважає, що жінка за суттю своєю – не ініціаторка. Вона може дійти згоди, знайти компроміс і конструктив, налагодить комунікацію. Їй нема коли вникати в конфлікти, бо то займає забагато часу і сил в робочих чи громадських аспектах. В побутовому всяке буває, а от в моменті самореалізації – ні. Будучи берегинею фактично, представниця прекрасної половини людства шукатиме не причини, але шляхи вирішення. Або знайде когось, хто це зробить.

Сучасний тренд – мультизадачність – для кожної чарівної леді як має бути. Чому? Тому що вона має встигнути все і скрізь. Бо треба здати дітей в школи\садочки, відправити чоловіка на роботу в нормальному вигляді, зробити житло придатним для проживання, наповнити холодильник чимось їстівним і не забувати творити саму себе у різних аспектах – від роботи до манікюру чи підфарбовування волосся.

“А ще ж є подруги, а ще ж є да, а ще ж мама! А ще є ОСББ! Чоловікам таке і не снилось! Уявіть депутатку, яка вникає в кілька проблем одночасно!

Хочете зробити місто кращим? Обирали вже скільки разів депутатів і не було ефекту? Проблем вистачає? Так може би пора наважитись і делегувати у міську раду представницю прекрасної статі?

Зате от що цікаво! Гляньте склади територіальної чи дільничної виборчих комісій. Квітники! Чоловіки там – у меншості. Воно і зрозуміло, адже процес супроводу волевиявлення вельми клопіткий”, – наголошує наостанок.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*