День Пантелеймона Цілителя: що обов’язково робили в це свято наші предки

09.08.2019 / Новини

У старовину 9 серпня починався останній збір лікарських трав. Працювати в полі в цей день було не можна – вважалося, що гроза може спалити або хліб, або сіно. Дощовою водою цього дня обмивали худобу, щоб не хворіла.

У цей день церквою вшановується святий великомученик Пантелеймон (Пантолеон). Інші назви свята: «Пантелеімон Качанний», «Кочанник», «Цілитель», «Капустяні щі», «Палій» — пише Знай.ua.

На Пантелеймона починається останній збір лікарських трав. Можна за ними ходити не тільки цілителям і знахармя, але і простим людям. Але, зриваючи, треба читати три рази «Отче наш» і тричі хреститися.

Ще в цей день зазвичай прибирають овес, якщо небо чисте, але якщо є хмари або інші народні прикмети, то краще не виходити, інакше Пантелеймон спалить врожай, а у господаря може вдарити блискавка. Небажано також везти сіно в клуню, може початися пожежа.

Якраз зав’язується капуста, тому стару з минулого року дістають з погребів. З неї треба напекти пиріжків, бажано з листкового тіста, зварити щі і покликати на них близьких родичів. А пиріжки віддають дітям, бідним, мандрівникам і просто перехожим.

Сьогодні є ще традиція ходити до церкви, треба помолитися про здоров’я всіх членів родини до Пантелеймона Цілителя. Після молитви поставте біля його ікони білу свічку, можна також поставити свічку біля ікони Матері Божої.

Дощову воду можна зібрати в ємність сьогодні. Нею обмивають худобу, щоб не хворіла, вважається, що навіть у дощової води є цілюща сила.

Щоб в сім’ї панували мир і взаєморозуміння, треба 9 серпня в день Пантелеймона Цілителя спекти пиріг з будь-якою ягідною начинкою і сказати на нього такі замовні слова: «Як ягідки зібралися в тісті, так і ми будемо завжди разом. Амінь». Пиріг потрібно з’їсти всією сім’єю, ні з ким не ділячись. Крихти віддати домашній птиці.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*