Декретні виплати – 2019: у Мінсоцполітики пояснили ситуацію

16.11.2018 / Новини

В Україні не планують скасовувати два види соціальних виплат: допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, а також допомогу при народженні дитини.

Таким чином у Міністерстві соціальної політики відреагували на інформацію про те, що такі виплати визнані неконституційними і їх нібито можуть скасувати.

Як повідомляє “Комсомольська правда”, відомство дало відповідь, на які види допомоги можуть розраховувати сім’ї, у яких народилися діти, і чи впливають додаткові види допомоги на тривалість відпустки по догляду за дитиною.

Зазначається, що матеріальна допомога сімей із дітьми забезпечується шляхом надання їм державної грошової допомоги відповідно до Закону України “Про державну допомогу сім’ям із дітьми”.

Згідно із Законом, сім’ям, у яких народилися діти, призначаються такі види державної допомоги:

допомога у зв’язку з вагітністю та пологами (право на цю допомогу мають вагітні жінки, в тому числі і неповнолітні, які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування);

допомога при народженні дитини (надається одному з батьків, опікуну, які постійно проживають разом із дитиною).

Окремо в міністерстві підкреслили, що питання щодо припинення цих видів допомоги з 1 січня 2019 року не розглядається. Варто зазначити, що з 1 вересня 2018 року під час виписки новонародженої дитини у пологовому будинку або за місцем її проживання видається одноразова допомога “пакет малюка”.

Також із 1 січня 2019 року планується відшкодовувати вартість послуги з догляду за дитиною до 3 років “муніципальна няня” у розмірі прожиткового мінімуму для дітей до 6 років, встановленого на 1 січня відповідного року (на 1.01.2018 – 1492 грн. — Ред.).

“Ці види підтримки сімей із дітьми вводяться додатково і не впливають ні на тривалість відпустки по догляду за дитиною, ні на виплату державної допомоги сім’ям із дітьми”, — резюмували у міністерстві.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*