Де і як у Шацьку отримати свідоцтво про народження та зареєструвати дитину

14.07.2019 / Новини

Пояснили, де і як у Шацьку можна отримати свідоцтво про народження малюка, одразу зареєструвати його місце проживання та подати документи на призначення допомоги при народженні.

Після реорганізації районного відділу ДРАЦС у Шацькій об’єднаній територіальній громаді таким органом є виконавчий комітет Шацької селищної ради, а саме – відділ ЦНАП виконкому, що по вулиці 1 Травня, 2А у Шацьку, – інформують на сайті Шацької ОТГ.

Отже, кілька кроків, про які потрібно знати майбутнім батькам.

Що потрібно зробити після народження дитини?

Батьки зобов’язані не пізніше 1 місяця від дня пологів зареєструвати народження дитини в органі державної реєстрації актів цивільного стану (до таких органів відносяться відділи ДРАЦС, а також  виконавчі комітети сільських, селищних, міських, окрім міст обласного значення, рад) за місцем проживання одного з батьків або за місцем народження дитини.Несвоєчасна без поважної причини державна реєстрація батьками народження дитини в органах державної реєстрації актів цивільного стану тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Заявниками можуть бути як батьки дитини, так і інші особи. Присутність обох батьків є обов’язковою, якщо батьки мають різні прізвища.

Державна реєстрація проводиться з одночасним визначенням походження дитини та присвоєнням їй імені, прізвища та по батькові.

Як визначається походження дитини?

Походження дитини від матері визначається на підставі документа закладу охорони здоров’я про народження нею дитини.

Походження дитини від батька визначається на підставі свідоцтва про шлюб, якщо на час народження дитини мати перебувала у шлюбі.

Якщо батьки не перебувають у шлюбі, походження дитини від батька визначається за письмовою заявою матері та батька дитини про визнання батьківства або за рішенням суду.

При народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків або відповідного рішення суду, запис про батька провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім’я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою.

Які документи потрібні для державної реєстрації народження?

Одночасно із заявою про державну реєстрацію народження дитини подається:

  • паспорт заявника, якщо заявниками є не батьки;

  • документ, який підтверджує факт народження – медичний документ, виданий закладом охорони здоров’я;

  • паспорти батьків або одного з них;

  • документ, що підтверджує походження дитини від батька (свідоцтво про шлюб чи спільна заява матері та батька дитини, або заява матері);

  • за відсутності документа закладу охорони здоров’я або медичної консультативної комісії, підставою для державної реєстрації народження є рішення суду про встановлення факту народження.

Як визначитися з ім’ям, прізвищем та по батькові дитини?

При державній реєстрації народження дитині присвоюється прізвище, ім’я та по батькові, які індивідуалізують особу, виділяють її з-поміж інших.

Прізвище дитини визначається за прізвищем батьків. Якщо мати й батько мають різні прізвища, прізвище дитини визначається за їхньою згодою. Батьки, які мають різні прізвища, можуть присвоїти дитині подвійне прізвище. Спір між батьками щодо прізвища дитини може вирішуватися органом опіки або судом.

Ім’я дитині присвоюється за бажанням батьків.

По батькові присвоюється за власним іменем батька. Якщо батько має подвійне ім’я, то по батькові дитині присвоюється за одним із них. На прохання батьків по батькові може також утворюватися згідно з національними традиціями або не присвоюватися взагалі.

Якщо батьківство дитини не визнано, по батькові визначається за іменем особи, яку мати дитини назвала її батьком.

Протягом трьох місяців після державної реєстрації народження батькам необхідно зареєструвати місце проживання новонародженого.

Якщо у вас залишились запитання, дзвоніть  — 20073.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*