Чиновники будуть перевіряти всіх отримувачів соціальних виплат

08.09.2019 / Новини

В Україні готують тотальну перевірку всіх, хто отримує будь-яку допомогу від держави. А ті, хто порушив правила, повинні будуть повернути гроші до бюджету.

Відповідний законопроєкт зареєстрував голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, член «Слуги народу» Данило Гетманцев, — пише Обозреватель.

Чиновникам доручать за допомогою автоматичної бази перевірити всіх, хто отримує допомогу від держави. Перевірка може тривати кілька років, якщо справа конкретної особи потребуватиме глибшого вивчення і продовжуватиметься навіть після скасування виплати скасували.

До єдиної бази потрапить інформація про кожного, хто отримує гроші від держави, її постійно наповнюватимуть новою інформацією. Якщо вдасться знайти порушення і з’ясується що людина необґрунтовано отримала гроші з бюджету, їх потрібно буде повернути. Контролюючі органіки зможуть отримати інформацію навіть про залишок коштів на банківському рахунку пільговика.

Під перевірку потраплять мільйони пенсіонерів, субсидіантів, студентів, матерів-одиначок і так далі. Інформацію про них занесуть до єдиної системи і детально вивчать матеріальне становище.

У спеціальному реєстрі буде зберігатися анкета на кожного. У законопроекті наголошується на тому, зібрані дані будуть добре захищені. І якщо хто-небудь її передасть, наприклад, кредитній організації для «оброблення» потенційних клієнтів, або шахраям – за це доведеться нести відповідальність згідно із законом. Теоретично дані українців захищені і зараз, проте витоки відбуваються, і рідко хтось шукає винних.

У даному випадку захист даних буде особливо важливим моментом. Адже наразі окремі реєстри існують у різних органах влади. Наприклад, уже створили базу субсидіантів. Різниця в тому, що в новій платформі будуть дані одразу на всіх, хто бажає отримувати допомогу від держави, щоб спростити процедуру перевірки.

Отже, в реєстрі зберігатиметься така інформація про особу:

  • ПІБ, стать, місце і дата народження;
  • паспортні дані та ІПН (якщо він є);
  • де зареєстрована, і де насправді проживає;
  • дані з різних реєстрів (наявність авто, нерухомості й т. д);
  • де і скільки банківських рахунків відкрито і скільки коштів на них зберігається.

Всього закон передбачає три етапи перевірочного періоду. Перший буде проводити орган, до якого ви звернетеся за матеріальною виплатою. Наприклад, управління соціального захисту. Вони приймуть заяву, візьмуть всі необхідні для виплати документи, внесуть інформацію до єдиної бази й одразу ж отримають дані з неї.

Другий етап триватиме до тих пір, поки ви отримуєте гроші від держави. Наприклад, якщо зробили покупку на суму від 50 тисяч гривень  (придбали автомобіль), ця інформація потрапить до реєстру і ви позбудетеся права отримувати субсидію.

Третій етап – перевірка тих, хто вже не отримує гроші від держави. Наприклад, ви знайшли роботу і більше не потребуєте виплати з безробіття. Цей етап може тривати протягом трьох років після того, як гроші припинили виплачувати.

Організація, яка знайшла порушення, передають інформацію органу, котрий проводить виплату. Ті ще раз перевірять інформацію і ухвалять рішення про те, чи дійсно гроші платили незаконно. Якщо так, то порушник зобов’язаний повернути все «зайве» державі. А якщо відмовиться – влада може через суд домогтися повернення незаконної матеріальної допомоги. А якщо ви не згодні з рішенням – також можна звернутися до суду і довести свою правоту.

Подібний законопроект розробляв і минулий склад уряду Володимира Гройсмана. Але на те, щоб його ухвалити, політичної волі не вистачило. Нинішня ж влада ще має великий кредит довіри, який дозволяє братися за непопулярні рішення.

Раніше новий прем’єр-міністр Олексій Гончарук заявив про необхідність зробити соціальні виплати більш справедливими і скинути з держави зайве фінансове навантаження.  Ідея проста: гроші держави – це спільні кошти всіх платників податків і розподілятися вони мають справедливо. Якщо хтось заробляє «у конверті», то отримувати допомогу за рахунок того, хто заробляє менше, але чесно платить податки, він не повинен.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*