Чим відрізняється мозок “сов” та “жайворонків”

20.02.2019 / Новини

Британські дослідники з Бірмінгемського університету показали різницю у двох зонах мозку сов та жайворонків.

Дослідники відібрали 38 добровольців, з них 14 – чоловіки, пише журнал SLEEP.

16 людей вставали зранку, інші ж звикли прокидатися пізно. Їх хронотип дослідники визначили за часовими періодами виділення мелатоніну і гормону стресу кортизолу.

За словами вчених, “сови” постійно відчувають невідповідність між біологічними і соціальними годинами, тобто джетлаг. Саме тому вчені вирішили дізнатися, чому люди з таким хронотипом відчувають труднощі зі звичним графіком.

Усіх учасників просканували за допомогою магнітно-резонансної томографії (МРТ) під час виконання когнітивних тестів на увагу, до прикладу, Stroop Color Word Task. У тесті добровольці повинні назвати колір слова, яке забарвлене в інший відтінок. Завдання проводилися в різний час протягом дня з восьмої години ранку до восьмої вечора.

Біологи відстежували функціональний зв’язок (functional connectivity) між областями мозку, які мають спільні функціональні властивості. Перш за все, вчені фіксували зміни у поясній корі (ділянка в корі головного мозку) та медійній префронтальній корі (відділ кори великих півкуль мозку).

Результати показали, що “жайворонки” реагували швидше у ранкові години і демонстрували значну перевагу в тестах над “совами”. Однак, у вечірній час “сови” краще впоралися із завданнями у порівнянні з “жайворонками”, але їхня перевага не було настільки суттєвою.

Попри це, кількість нейронних зв’язків в зазначених ділянках мозку у “жайворонків” виявилося значно вищою, ніж у “сов” в усі проміжки часу. Ці показники свідчать про те, що “сови” страждають від навантажень звичайного робочого дня.

При цьому щільність нейронних зв’язків в тій області мозку, яка передбачає кращу працездатність і найменшу сонливість, була значно вищою у “жайворонків” в усі часові відрізки. Вчені припускають, що у “сов” ці нейронні зв’язки ослаблені протягом усього робочого дня.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*