Чи збереже Любомль статус міста, а Головне та Шацьк — селища

13.02.2020 / Новини

Кабмін подав у Верховну Раду проект закону про засади адміністративно-територіального устрою України, який передбачає, що місто повинно мати понад 20 тисяч населення, селище – 5 тисяч і більше.

Якщо населений пункт з чисельністю не менше 5 тисяч жителів буде складатися з переважно садибної забудови, а також мати залізничні вузли, гідротехнічні та інші споруди, такий населений пункт може називатися селищем. Інші ж вважатимуться селами, – повідомляло видання Перший.

Населення у селищі Головне, що на Любомльщині,  становить трохи більше, ніж 3 тисячі осіб. Тож населений пункт нібито ризикує втратити свій статус.

У Шацьку, який наразі є центром Шацької селищної територіальної громади і Шацького району зареєстровано орієнтовно 5400 жителів. Тож статус селища населений пункт збереже у кожному разі.

Щоб населений пункт називався містом, необхідно, щоб в ньому було не менше 20 тисяч жителів, які проживають переважно в спорудах компактної забудови, а також промислові і переробні підприємства, підприємства комунального господарства і розвинена соціальна комунальна і транспортна інфраструктура.

В результаті, місто Любомль може втратити свій статус. Адже у місті проживає 10 400 осіб замість необхідних 20 тисяч.

Однак 12-го лютого, у відповідь на поширення у ЗМІ інформації про подання Кабміном такого законопроєкту до Верховної Ради, у Мінрегіоні почали заспокоювати: від нового закону ніхто не постраждає.

“Дійсно у січні Кабінет Міністрів України направив на розгляд Верховної Ради України проект Закону «Про засади адміністративно-територіального устрою України». Законопроект внормовує порядок та встановлює чіткі процедури, як і які органи влади можуть вирішувати в нашій державі питання адмінтерустрою. І дійсно там є положення про згадану чисельність жителів у населеному пункті для набуття ним певного статусу (міста, селища)”, — передає відомості Мінрегіону сайт Децентралізація.

“Однак ст. 58 Конституції України закріплює один з найважливіших загальновизнаних принципів сучасного права – закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі. Це означає, що вони поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно-правовими актами чинності”, – додають у повідомленні.

Таким чином, населені пункти, яким статус міст було присвоєно до набуття чинності відповідною нормою проекту, збережуть цей статус. Законопроєкт, запевняють у Мінрегіоні, буде стосуватися населених пунктів, яким у майбутному мають присвоїти статус селища чи міста.

Тобто Головне залишиться селищем, а Любомль містом, попри те, що чисельність населення не відповідатиме  нормам нового законопроєкту.

Між іншим, у Мінрегіоні повідомили, що через резонанс, який викликала проектна норма щодо міст, відомство готове спільно з асоціаціями органів місцевого самоврядування змінити або ж вилучити таку норму ще на стадії розгляду законопроекту парламентом у першому читанні.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*