Чи запрацює онлайн резерувування на Волинській митниці? (фото)

27.10.2016 / Новини

Експерти пропонують ввести систему електронних черг на митних пунктах пропуску і вже створили її прототип.

Про це повідомляє «Волинська правда».

У багатьох країнах Європи мандрівникам, щоб перетнути кордон, достатньо зареєструватися в електронній черзі та в певний час з’явитися на пункті пропуску. В Україні митниця поки працює в режимі живої черги, й автомобілі на кордоні можуть стояти понад десять годин.

За ініціативи народного депутата Ігоря Гузя у Луцьку розробити електронну платформу, яка б вирішила проблеми з безкінечними чергами на митних пунктах пропуску. Сайт електронної черги поки тільки розробляється.

Незабаром на державній митниці України буде запроваджено електронну чергу, щоб фізична особа могла завчасно записатися на перетин кордону в певному пункті і у визначений час. Попередньо відбулися громадські обговорення нової електронної системи, а сьогодні, 27 жовтня, сайт для онлайн-реєстрації автомобілістів презентували і представникам прикордонної та митної служби, представникам громадських організацій.

Розробники такого інтернет-ресурсу кажуть, що в першу чергу він спростить перетин держкордону українцям. Сайт необхідний буде особливо тоді, коли ЄС введе безвізовий режим для українців і потік через кордон значно збільшиться. З тим, як працює сайт бронювання черг он-лайн на митниці «Ягодин» можна ознайомитись за цим посиланням:(http://www.cherganakordoni.com/).

«Ми зробили цей сайт максимально доступним і простим, щоб кожен міг швидко з будь-якого електронного пристрою (телефона, планшета, комп’ютера) забронювати свій час , – пояснює керівник компанії «Mossimo», розробник сайту електронної черги на митниці Максим Нікітін. – Спочатку ви вибираєте дату та час (інтервал становить 30 хв.), коли ви будете перетинати кордон. Вказуєте ваші особисті дані і автотранспорт. Далі ви отримуєте на електронну пошту повідомлення про підтвердження бронювання».

Але, щоб і у такому варіанті не виникло бажання деяких «ділків», продавати місця у митній черзі, розробники сайту передбачили можливість бронювання один раз лише однією людиною.

Понад 800 жителів держави уже змогли оцінити переваги такої, поки що пробної електронної черги.

«Я реаліст і розумію, що втілення цієї ідеї має певні труднощі, – каже народний депутат України Ігор Гузь. – Для цього щоб ця система запрацювала треба мати митний перехід, у якому буде не менше 4-6 смуг руху. Крім того, цей проект орієнтований на декорупціонізаційну складову на пунктах пропуску. Адже, на жаль, і досі на митницях процвітає корупція. Спочатку штучно створюється черга, а ті, хто хоче проїхати швидше, платять певну суму. Таке нововведення треба випробувати на одному з невеликих пунктів пропуску української митниці.

«Ми тільки за таку ідею, – каже тимчасовий виконувач обов’язків начальника Луцького прикордонного загону Микола Скарвінко, – хочемо, щоб ця електрона черга була інтегрована з нашими прикордонно-митними системами зчитування номерів транспортних засобів. Якщо людина введете усі свої дані правильно, то безпосередньо у зоні митного і прикордонного контролю ми мінімалізуємо участь нашого персоналу у корупційній складовій. А ще можна зробити часовий проміжок реєстрації не погодинний, а похвилинний, бо за годину прикордонники можуть пропускати до 85 легкових транспортних засобів, але при умові, що поляки без перешкод будуть пропускати на свою сторону».

Також усі присутні на зустрічі погодилися з тим, що на митницях повинні бути створені сервісзони, до в’їздів у пункти пропуску і залишалися окремі коридори для людей прикордонних районів.

Свої думки з цього приводу висловив тимчасовий виконувач обов’язків начальника Волинської митниці Віктор Кривіцький.

«Ми, митники, цю систему бачимо так – має бути велика сервісна зона (приблизно 5 га) з інфраструктурою (туалети, кафе і т. д.), при в’їзді до неї поставити термінал, який сканує техпаспорт на авто і водію видається талончик з часом і конкретною зоною, де він зможе пройти усі митні процедури. Коли у визначений час водій під’їде безпосередньо до шлагбаума, то там буде поліцейський, який тільки контролює дорожній рух, знову ж таки термінал просканує його дані і тільки тоді він проїде у зону митного контролю. Саме так черг у нас не буде».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*