В облраді дискутували щодо долі госпітального округу у Любомльському районі

30.09.2016 / Новини

У Волинській обласній раді виникла суперечка між депутатами, лікарями та міськими головами, – усі вони не можуть дійти єдиної згоди щодо того, де краще робити госпітальні центри.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства, інформує «Волинська правда».

За словами начальника управління охорони здоров’я Ігоря Ващенюка, дискусія навколо створення госпітальних округів має теоретичний характер, адже жодного розпорядчого документу ще поки немає. Загалом, створення медцентрів, досі перебуває на стадії обговорення.

Основними критеріями, каже Ващенюк, для створення таких центрів, є те, що лікарня 1-го рівня повинна обслуговувати не менше 100 тисяч пацієнтів, які матимуть змогу дістатися до закладу в межах однієї години. Натомість, медзаклад 2-го рівня має забезпечити обслуговування не менше 200 тисяч осіб, які зможуть дістатися до закладу у межах двох годин.

Найбільше дискусій викликало питання створення госпітальних центрів у Володимирі-Волинському та у Любомльському районі, адже і ті, і ті кажуть, що їхні лікарні якнайкраще підходять для таких реформ. Окремі депутати зазначають, що Любомль – це центрова госпітальна база, адже через місто проїжджають туристи та іноземці, у лікарні є санвузол та душові кабіни у кожній палаті, працює кваліфікований медперсонал. За словами голови комісії Олександра Зінчука, саме у Любомльську лікарню варто було б вкласти кошти і зробити достойний центр, за який не буде соромно перед іноземцями.

Своєю чергою, прихильники Володимира-Волинського хочуть, аби госпітальний центр був саме у них. Основною перевагою вони вбачають у тому, що в районі знаходяться військові частини, прикордонні загони та митний перехід Устилуг-Зосін. Представники міськради Володимира-Волинського додають, що їх хочуть зіштовхнути лобами із Нововолинськом, а вони ж насправді прагнуть відстояти наявність свого округу.

Тож, члени комісії взяли почуту інформацію до відома, водночас зазначивши, що сваритися містам немає причини, адже реформа нав’язана регіонам зверху, а усі питання, які є нині, будуть влагоджуватися «по ходу».

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*