Чи стане Шацький район другою курортною Туреччиною?

Сергій Карпук – голова Шацької районної ради. Він наймолодший очільник району у Волинській області. Депутати довірили поважну посаду юному колезі 25-го листопада 2015-го року, наступного дня після його… 28-ліття.

Газета «Вісник+К» поцікавився у Сергія Карпука, якими бачить перспективи Шацького краю.

– Сергію Вікторовичу, свого часу Ви працювали на різних посадах, навіть очолювали районне відділення одного з банків, нині керуєте цілим районом. Як вживалися у нову роль?

– У нас 26 депутатів з восьми партій. Проте якось знаходимо спільну мову, депутатський корпус працює злагоджено.

– З якими питаннями найчастіше звертаються до вас люди?

– Часто турбують виплати субсидій та матеріальна допомога, порушують питання заниження ціни на молоко заготівельниками. Та найбільша проблема – поділ землі, особливо біля озер. Навколо неї найбільше конфліктів.

Радіємо, що вдалося добудувати в Шацьку школу. Тож у приміщеннях дитсадка, де раніше були облаштовані класні кімнати, з 1 вересня відкриється додатково одна група для малят, згодом – ще одна.

– У селі Світязі та на турбазі оновлено пляжі, проте досі нема в селі ні пішохідних доріжок, ні парковки для автомобілів. Ці питання не цікаві району?

– Оновлення на березі у селі Світязі – це ініціатива Шацького національного парку. Адже у нас із кожним роком потік туристів на Світязь зростає, інфраструктура не витримує напливу людей. Щодо пішохідних доріжок і парковки – тут складніше. Через село Світязь іде дорога державного значення. І місцева влада не може нею «керувати». Сільський голова села Світязя порушував ці питання на оперативках і на сесії, кілька разів звертався в службу автомобільних доріг області, щоб передали нам у власність цю дорогу, аби можна було зробити благоустрій. Поки позитивної відповіді нема. Однак розроблено законопроект, за який уже проголосували депутати Верховної Ради, згідно з яким на покращення згаданої дороги має бути виділено дев’ять мільйонів гривень. За ці кошти заплановано зробити пішохідні та велодоріжку, а також місце для автостоянки у селі Світязі.

На турбазі благоустрій території робив «Волиньтурист». Там насипали піщаний пляж, встановили нові лавки та переодягальні для відпочиваючих, бювет з питною водою, бруківкою виклали доріжки.

– Та, певно, основна проблема курортної зони – проведення каналізації. Тут цілина, як буде далі?

– Сьогодні в нас повністю не прокладено каналізації у селі Світязі, яке розташоване біля озера, а також у селах Пульмо, Гаївка, Мельники. Лише частково є каналізація у селищі Шацьк. Маємо надію, що в 2018 – 2019 роках цю проблему буде вирішено.

– Якою бачите перспективу району, котрий очолюєте?

– Хочемо домогтися проголошення території Шацького району курортною зоною державного значення. Що це дає? Надається території спеціальний статус, на розвиток іде пряме державне фінансування. Розробляється концепція на п’ять років – і під це закладаються кошти.

Наприклад, під будівництво реабілітаційних центрів та санаторіїв. Для цього потрібно провести бальнеологічні дослідження. Основна цінність району – природно-заповідний фонд, а це 24 озера, які входять у Шацький національний парк. На теренах краю виявлені лікувальні грязі. Треба розвивати інфраструктуру, будувати готелі, створювати нормальні умови для відпочинку. І тоді сюди хлинуть потоки людей, а Шацький край стане другою Туреччиною.

Наталка Кравчук

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*