Чи потрібно випивати 2 літри води щоденно?

30.07.2016 / Новини

Вчені спростовують широко відомий міф про те, що щодня людина повинна випивати 2 літри води.

Про це пише “Новое время”.

Міф:

Щоденна норма споживання води становить 2 літри (8 склянок) без урахування кави, чаю, соків або інших напоїв.

Дійсність:

Вода відіграє ключову роль в життєдіяльності людини і всієї нашої планети. Проте в одному випадку роль води дещо переоцінюють. Йдеться про твердження, що на день потрібно випивати 2 літри (8 склянок) води. Вважається, що це не тільки допомагає уникнути обезводнення, але і приносить користь для здоров’я. Чи існують наукові підстави, що підтверджують це?

Американський педіатр з Індіанського університету Аарон Керолл запевняє, що їх немає. Всупереч численним історіям, які ви могли чути, не існує жодних реальних наукових доказів тому, що споживання великої кількості води, несе яку-небудь користь для здоров’я і так здорової людини.

Така думка підкріплена низкою досліджень, проведених у різних країнах світу. Так, в 2014-му році міжнародна група вчених опублікувала результати дослідження, в якому брало участь майже 4000 чоловіків і жінок, які проживають в Австралії. Дослідники прагнули знайти зв’язок між споживанням рідини і поліпшенням функцій нирок або скороченням ризику смерті від серцево-судинних захворювань. Такий зв’язок їм знайти не вдалося.

За рік до цього вчені з Медичного центру Каплан в Ізраїлі перевірили іншу теорію. Про те, що споживання двох літрів води надає шкірі здоровий вигляд і робить її менш схильною для формування зморшок. Як зазначили автори дослідження, їм не вдалося знайти “жодних наукових доказів” цьому.

Існує теорія щодо того, як виник міф про щоденну нормі води. Вважається, що він з’явився ще в 1945-му році, коли американська Національна дослідницька рада заявила, що людина повинна споживати 2,5 літра води на день. У тій же заяві стверджувалося, що більша частина цієї норми міститься в їжі, що споживається щодня. Однак це доповнення в результаті забулося.

“Існує переконання, яке підтримуються газетними і журнальними статтями, що наша потреба у воді повинна задовольнятися виключно самою водою, – розповідає дієтолог Галь Голдберг. – Мої колеги і я ніколи б не сказали, що людям варто пити тільки воду. Це індивідуальна справа кожного”.

Джерелом рідини можуть служити овочі і фрукти, а також соки, молоко, пиво, чай і навіть кава, яка всупереч іншому поширеному переконанню не призводить до зневоднення.

“Не існує формальних рекомендацій щодо кількості води, яку людині потрібно споживати щодня, – резюмує Аарон Керолл. – Вона може змінюватись в залежності від того, що людина їсть, де живе, чим займається і наскільки великою є”.

В цілому в питанні споживання рідини вчені рекомендують не дотримуватися певної цифри, а прислухатися до потреб організму і дивитися за ситуацією. “Якщо ви знаходитесь посередині пустелі і зайняті важкою фізичною працею, то можливо вам знадобиться і більше (2 літрів) води”, – вважає Майкл Джойнер з Клініки Мейо в США.

Висновок:

Не обов’язково щодня ставити собі за мету спорожнити 2-літрову пляшку води, а потребу в рідині цілком можна задовольняти іншими напоями.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*