Чи потрібне українцям пенсійне накопичення (ВІДЕО)

22.04.2018 / Новини

Щорічно споживча спроможність пенсій знижується: її з’їдає інфляція, безперервне підвищення комунальних тарифів та підвищення цін.

За словами експертів, якщо в Україні запровадять накопичувальний рівень, то через 35 років активи пенсійних фондів України складатимуть від 60 до 80 мільярдів доларів США, – пише сайт 24.

Порожній стіл, дорогі ліки, приниження та повна залежність від подачок держави – ось що сьогодні очікує на українців після виходу на пенсію.

Великий дефіцит Пенсійного фонду не дає надії на покращення та підняття виплат. Якщо ситуацію не змінити, то за розрахунками у 2050 році розмір пенсій буде в два рази менше, ніж зараз. Тобто за межею абсолютної бідності.

На відміну від українців, для яких вихід на пенсію – це вирок, європейські пенсіонери багато подорожують, насолоджуються життям та займаються улюбленими справами, на які не вистачало часу під час роботи. Багато хто каже: з виходом на пенсію життя тільки починається.

Чому така колосальна різниця? Базова причина – це матеріальна незалежність пенсіонерів. Незалежність від уряду, від дітей, від змін в економіці. І основний інструмент цієї незалежності – довгострокові пенсійні накопичення. Світовий досвід демонструє, за період свого трудового життя людина може накопичити достатню суму, аби після виходу на пенсію жити повним життям, не замислюватись над тим, де взяти грошей та не бути ні в кого на утриманні.

Накопичувальний рівень – це право контролювати, розпоряджатись та збільшувати власні кошти через інвестування. Це кошти конкретної людини, які вона може витратити на свій розсуд або передати у спадок. Впровадження пенсійного страхування – це світоглядна зміна підходу до пенсійного забезпечення. Це принципове збільшення економічних прав та свобод.

За 35 років страхового стажу, відраховуючи на власну старість всього 7% від своєї зарплатні, середньостатистичний український працівник зможе накопичити понад 450 тисяч гривень.При цьому інвестиційний дохід за цей час додасть до цієї суми ще мінімум півтора мільйона.

Після виходу на пенсію людина почне отримувати виплати, проте гроші продовжать працювати. За 20 років пенсії людина отримає біля шести мільйонів гривень виплат. Недоотримані кошти у разі смерті перейдуть у спадок нащадкам. Отже, 7 % відрахувань від зарплати забезпечують шість мільйонів пенсії. І це середній, а не максимальний показник. Ось що сьогодні втрачають українські пенсіонери.

Впровадження пенсійних накопичень має не менш вражаючий вплив на економіку країни. Пенсійні фонди, наприклад, Нідерландів дорівнюють 133% ВВП,Швейцарії – 115%, США – 107%. Це найбільші інвестори у вітчизняні ринки.

На думку експертів, після запровадження накопичувального рівня через 35 років активи пенсійних фондів України складатимуть від шістдесяти до вісімдесяти мільярдів доларів США. Це вдвічі більше, ніж цьогорічний сумарний бюджет України. Маючи такий ресурс, Україна більше не потребуватиме жодного кредиту ні від МВФ, ні від будь-якої іншої інституції. Це і буде справжня, а не просто задекларована незалежність.

Отже, впровадження пенсійного накопичення означатиме для українських пенсіонерів фінансову незалежність та прощання із соціальним рабством, яке дісталося нам в спадок від Радянського союзу, а для вітчизняної економіки – історичний шанс отримати найпотужніший драйвер розвитку.

Тому виникає питання: чому ми і досі стоїмо на місці? Річ у тому, що ні політичні еліти країни, ні олігархи не готові до таких змін. Українські пенсіонери – найдисциплінованіша верста виборців, яка повністю залежна від подачок влади. А вибори наближаються. Поява ж пенсійних фондів з потужними фінансовими ресурсами розіб’є монополію олігархів у багатьох секторах економіки.

Проте вихід є. Український народ вже двічі в своїй новітній історії виборював право на гідне життя та змінював розвиток країни. Чим більше людей усвідомить, що впровадження пенсійних накопичень – це економічні свободи, що сьогоднішні 35-45-річні українці будуть справді фінансово незалежними пенсіонерами, не яким чиновники диктують свої умови, а які свої умови будуть диктувати чиновникам, тим більший шанс на перемогу. Це без перебільшення світоглядна зміна відносин.

Читайте також:

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*