Чи матимуть Любомльський і Шацький райони свій госпітальний округ?

06.12.2016 / Новини, Статті

Після формувань територіальних медичних об’єднань й реформи первинної ланки медицини Кабінет Міністрів 30-го листопада прийняв рішення про створення в Україні госпітальних округів. Та за яким принципом вони будуть формуватися, чи враховані будуть усі нюанси, а головне – думка самого населення?

Чи не постраждає від реформування саме сільське населення, яке й так має (будемо дивитись правді у вічі) не найкращий рівень надання першої медичної допомоги?

Як повідомляють на сайті уряду, 30-го листопада були затверджені технічні критерії для визначення географічних меж госпітальних округів і порядок їх створення. Про це пише “LB.ua“.

Так, у госпітальному окрузі повинна бути щонайменше одна лікарня інтенсивного лікування (першого або другого рівня). В окрузі повинно проживати щонайменше 200 тисяч жителів за наявності лікарні другого рівня. 120 тисяч, якщо є лікарня тільки першого рівня. Ще однією умовою є можливість доїзду в лікарню інтенсивного лікування з будь-якої точки округу за 60 хвилин.

Можливо, такі критерії формування округів будуть прийнятними для густонаселених регіонів з більшою кількістю сільського населення. Але що робити жителям Шацького району, яких наполегливо хочуть приєднати до Ковельського госпітального округу?

Нагадаємо, що на Волині, як зазначив Ігор Ващенюк, очільник управління охорони здоров’я Волинської ОДА, планують створити 4 госпітальні округи Луцький (місто Луцьк, Горохівський, Ківерцівський, Луцький, Рожищенський райони – 432 тисячі населення), Ковельский – (Ковельський, Турійський, Любомльський, Ратнівський, Старовижівський, Шацький райони – 275 тисяч населення), Нововолинський (місто Нововолинськ, Володимир-Волинський, Іваничівський, Локачинський райони) та Камінь-Каширський (Камінь-Каширський, Любешівський та Маневицький райони).

Ще 5 серпня на сесії Шацької районної ради депутати прийняли звернення, яке стосувалося процесу реорганізації галузі охорони здоров’я, про що інформувала Світлана Крецу, заступник генерального директора ТМО-головний лікар Шацької районної лікарні.

Це звернення адресувалося Прем’єр-Міністру України, в.о. міністра охорони здоров’я, голови Волинської ОДА щодо створення госпітального округу на базі ТМО Любомльського і Шацького районів.

Оскільки у зв’язку із реформою в галузі медицини сьогодні йде формування госпітальних округів, ініціатором створення госпітального округу на базі двох районів – Любомльського та Шацького — є адміністрація ТМО. Таке рішення зумовлене географічним положенням округу – прикордонням (діють декілька міжнародних пунктів пропуску), а також тим, що Шацький район є курортною зоною, з численними базами відпочинку, санаторіями, що у літню пору значно збільшує кількість населення району, в тому числі іноземців, медичну допомогу яким надають в ТМО.

Враховуючи позитивний досвід у створенні ТМО та його діяльність, що є сприятливим фактором для створення на базі ТМО госпітального округу, адміністрація ТМО вважає, що це забезпечить позитивний вплив на якість, своєчасність та доступність надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги населенню на території цих районів, приїжджим громадянам та іноземцям. Тож депутати Шацької районної ради просили високопосадовців взяти до уваги цю інформацію при формуванні госпітальних округів.

Таке ж звернення, як зазначив у телефонній розмові Володимир Дибель, генеральний директор ТМО Любомльського і Шацького районів, направили депутати Любомльської районної ради. Та поки що Урядом не затверджені положення про створення округів. Це має відбутися днями. Та Володимир Дибель повідомляє, що адміністрація ТМО в посиленому напрямку працює над тим, аби два райони мали свій госпітальний округ.Тож чи впишеться він у план формування округів, поданий Кабінетом Міністрів, побачимо.

Проте якщо аналізувати навіть той фактор, що від райцентру Шацька до, приміром, Ковеля, куди планують «приписати» Шацький район, хворий не зможе доїхати в лікарню інтенсивного лікування протягом 60 хвилин (лише автобус з Шацька до Ковеля їде за 1 годину 45 хвилин найменше, а з більш віддалених сіл Шацького району – й того довше), то про яку якість та оперативність надання допомоги може бути мова та про виконання якого критерію формування госпітального округу?

Як уже зазначалося, протягом місяця обласні державні адміністрації повинні надати Міністерству охорони здоров’я пропозиції щодо складу та меж округів. Їх перелік окремою постановою Кабмін повинен затвердити до 1 лютого 2017 року. Проте чи будуть реформатори галузі прислухатися до думки населення, враховувати інтереси віддалених сіл та маленьких районів з малою кількістю населення, поганою якістю доріг та таким же маршрутним сполученням при формуванні госпітальних округів?

Віта Шепеля

1 Коментар Чи матимуть Любомльський і Шацький райони свій госпітальний округ?

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*