Чи готова районна лікарня на Волині до другого етапу медреформи

Як у КНП «Любомльське ТМО Любомльської районної ради» готуються до другого етапу реформи, досягнення лікарні та її проблеми, готовність роботи у період карантину та боротьби з поширенням коронавірусної інфекції розповів генеральний директоро Володимир Дибель.

Про  це йдеться на сторінці КНП “Любомльське ТМО Любомльської районної ради”.

– Володимире Юрійовичу, зважаючи на останні події в Україні, розкажіть, будь ласка, чи готова Любомльська лікарня до протидії поширенню корона вірусної інфекції та чи має для цього усе необхідне?

– З перших днів оголошення карантину ми почали активну підготовку закладу до роботи в таких умовах. Завдяки коштам, які виділили з Любомльського районного бюджету (45 тис. грн.), придбали засоби індивідуального захисту для медичних працівників та дезінфікуючі засоби (125 респіраторів FFP2 для захисту органів дихання, 100 комплектів протиепідемічного одягу). З медичної субвенції використано кошти для придбання дезинфікуючих засобів на суму 16 150 грн. (43 кг для прибирання приміщень та 20л для обеззараження рук). Придбали 100 одноразових масок, 30 респіраторів на суму 6618 грн. Замовили 100 поліпропіленових комбінезонів, 135 штук захисних окулярів на суму 13 590 грн. Звичайно, є проблеми із придбанням засобів індивідуального захисту, адже ціни – значно завищені. В цьому питанні сподіваємося на допомогу ОТГ.

Триває збір коштів для придбання апарату штучної вентиляції легень. Зокрема за три дні вдалося зібрати 200 тис. грн. Один з підприємців міста перерахував 160 тисяч грн, інша сума надійшла від жителів району, за що їм щиро вдячний.

В лікарні підготували 20 ліжок в інфекційному відділенні та 6 – у реанімаційному для прийому важких та середніх хворих із корона вірусною інфекцією. Всього ж лікарня готова прийняти майже 140 хворих на коронавірус.

Днями з області отримали 150 експрес-тестів на визначення COVID-19 (виробництво Китаю). Дане тестування буде проводитись в поліклініці та стаціонарних відділеннях хворим, у яких є відповідна клінічні симптоми та контактний анамнез.

– Які зміни відбулись потягом останніх років в медичній сфері Любомльського району?

– Протягом останніх п’яти років в лікарні відбулося багато змін як у плані реформування галузі, так матеріального забезпечення. Реформувалася галузь первинної медицини, від’єдналося від ТМО Шацька районна лікарня.

– Якими досягненнями може похвалитися підприємство під Вашим керівництвом? Яке обладнання придбали та які нові послуги почали надавати?

– Матеріально-технічна база лікарні за останні роки значно покращилася. Ми придбали артроскоп, гістероскоп, лапароскопічну стійку та ще багато іншого обладання, яке необхідно для діагностики та лікування. Посилили свій кадровий потенціал спеціалістами та почали розробляти нові методики лікування: робити пересадку кульшових суглобів, чого раніше не робили, лапароскопічні та інші операції в гінекології, хірургії, артроскопічну – в травматології. Особисто я задоволений тим, як іде розвиток нашої медицини в районі. Можу з упевненістю сказати, що вона стала на голову вище, ніж була п’ять років тому.

– На старті – другий етап медичної реформи. Як вона торкнеться жителів Любомльського району та лікарні зокрема?

– Реформи відбувалися в усі часи, вони завжди є важкими та болісними. Так і у нас. З 1 квітня розпочнеться другий етап медичної реформи. Національна служба здоров’я подала 27 пакетів послуг, які вони будуть оплачувати лікарням. Ціни на їх, звичайно, є заниженими. Ми зареєстрували на сайті НСЗУ 11 послуг, на їх вже отримали підтвердження. За ці послуги людям вже не треба буде платити. Ми могли б подати більше послуг, але справа в тому, що не встигаємо підготувати спеціалістів. Найцікавіше те, що є список медикаментів, які будуть постачатися за рахунок держави. Проте немає гарантії, що вони будуть ефективними при лікуванні. А медикаментів, яких у списку НСЗУ немає, лікарня придбати не має права. Можливо, пацієнтам доведеться купувати деякі більш дорожчі препарати за свої кошти. Так само в лікарні будуть надаватися послуги, за які людям таки доведеться платити.

– Який спектр медичних послуг буде надавати Любомльська лікарня після другого етапу медичної реформи?

– Це, насамперед, хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах; стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій; медична допомога при пологах; амбулаторна вторинна (спеціалізована) та третинна (високоспеціалізована) медична допомога дорослим та дітям, включаючи медичну реабілітацію та стоматологічну допомогу; мамографія грудних (чи молочних?) залоз; езофагогастродуоденоскопія (діагностична та з ендоскопічною маніпуляцією); колоноскопія (діагностична та з ендоскопічною маніпуляцією); бронхоскопія (діагностична та з ендоскопічною маніпуляцією); психіатрична допомога дорослим та дітям; діагностика, лікування та супровід осіб із вірусом імунодефіциту людини; гістероскопія (діагностична та з ендоскопічною маніпуляцією).

Чекаємо рішення Міністерства охорони здоров’я про надання ліцензії надавати послуги первинної медицини на базі ТМО. Маємо для цього відповідну базу та медичне оснащення для того, аби проводити обстеження людей на селі, як це практикували раніше.

– Як на Вашу думку як керівника медичної установи і як депутата обласної ради, чи готові районні лікарні до другого етапу мед реформи?

– Держава поставила увесь процес так, що з 1 квітня лікарні мають бути готові до реформи, хочемо того чи ні. Наприклад, за квітень НСЗУ буде стовідсотково оплачувати потреби закладу. У травні вже ці послуги фінансуватимуться на 90% , а решту 10% має заробити лікарня, надавши на цю суму платні медичні послуги; у червні 75% – НСЗУ, 25% коштів – лікарні. Тобто ми маємо заробляти. В іншому разі це позначиться і на заробітній платі лікарів, і на матеріальній базі медзакладу.

Зараз багато хто пропонує зупинити медичну реформу, але це питання треба було піднімати хоча б пів року тому. Звичайно, в нас будуть такі лікувальні заклади, в тому числі і по Волині, які не зможуть на себе заробити. Їм доведеться або міняти профіль, або реорганізовуватися. Найбільш прикро те, ціни на послуги, які будуть оплачуватися з НСЗУ, значно занижені. Сумніваюся, що малі лікарні зможуть вижити в таких умовах.

– Чи позначилося від від’єднання від ТМО Шацької лікарні? Якщо так, то яким чином? Які ваші прогнози: чи зможе Шацька лікарня зберегти свій статус?

– Від’єднання Шацької лікарні на нашій діяльності ніяк не позначилося, хоча … клопотів стало менше (сміється). Адже зараз, якби лікарня залишилася в ТМО, нам треба було б думати, в якому статусі вона повинна бути. Чи збереже Шацька лікарня свій статус – час покаже. Хоча представники сусідніх районних лікарень приїжджали, просили приєднатися, але ми змушені були відмовити, бо не знаємо, що принесе нам завтрашній день. Думаю, до кінця року має бути зрозуміло, що і як.

– Чи вділяються кошти на лікарню з районного бюджету? Чи допомагають фінансово об’єднані громади Любомльщини?

– Так, звичайно, нам допомагають. Виділяють кошти під програму лікування цукрового діабету, на оплату енергоносіїв, додавали на заробітну плату медикам.

Постановою Кабміну Любомльська лікарня увійшла до списку опорних медзакладів Волині. А це дуже велика відповідальність. Цим же документом визначено, що усі приймальні відділення опорних лікарень повинні бути однаковими та облаштовані відповідно до вимог. Тому ми розпочали розробку проєктно-кошторисної документації реконструкці приймального відділення. Кошти на це виділяє держава, як і на обладнання.

– Чимало людей із Шацького району їдуть лікуватися у Любомльську лікарню…

– Ми ніколи не відмовляли у лікуванні шачанам, хоча вони рідко приїжджають з направленням. Буває, що люди звертаються до мене особисто, нерідко і вночі, і у вихідні. Телефоную на приймальне відділення, аби надали допомогу шацьким людям. Проте з 1 квітня шачанам, аби потрапити на прийом до лікаря, обов’язково треба мати направлення. Хоча в брошурі «Пакет медичних послуг» умовами прийому лікарем хворого є самозвернення, направлення лікаря та перебування пацієнта в ургентному стані.

Якщо я буду чути, що хтось із любомльських лікарів відмовить шачанам у прийомі, вони будуть нести за це відповідальність.

– Відомо, що ефективно медичний заклад буде працювати тоді, коли в ньому будує не лише сучасна апаратура, а й кваліфіковані спеціалісти. Чи достатньо Любомльська лікарня забезпечена фахівцями та що робите Ви як керівник в цьому напрямку?

– Зараз у медицині маємо дефіцит кадрів як ніколи. Чому? Бо з’явилося багато нових професій, які мають бути в лікарні для укладання угоди на певні види медичних послуг. Зараз проходять навчання 12 наших лікарів. Окрім того, нам потрібні психолог, педіатр, шість терапевтів… Це все накладає свій відбиток на угоди з НСЗУ, але ми над цим працюємо.

Маємо можливість надати житло молодим спеціалістам, тому, думаю, до кінця року питання з кадрами вирішиться.

– Які проблемні питання є у роботі лікарні та поділіться планами на майбутнє.

– Найбільше проблемне питання – кадрове, друге – фінансове. Ще не було такого року, аби лікарні вистачало коштів абсолютно на все. Навіть зараз на три місяці нам бракувало 1,18 мільйона гривень. Добре, що цю суму покрили з бюджету Любомльського району. Побачимо, що буде з 1 квітня. Надіюся, що ми зуміємо належно запрацювати та навіть орієнтовно у травні-червні підняти заробітну плату працівникам.

Стосовно планів – то вони у нас грандіозні. Це реабілітація дітей з інвалідністю (їх в районі є 248), розширення лапароскопічних, травматологічних операцій, розширення лабораторних методів дослідження та обстеження населення, більш ширше надавати допомогу вузькопрофільними спеціалістами. Ще у планах – добудувати інфекційне відділення, утеплити корпуси лікарні, завершити перекриття поліклініки, встановити сонячні батареї, написати проєкт на єврогранти та в його рамках придбати апарат МРТ.

Хоча думаю, якби держава належно оцінила послуги, які буде оплачувати мед закладам, то наші лікарні не закривалися б.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*