Чорничний “бізнес” процвітає у Шацькому районі

04.07.2016 / Новини

Як тільки розпочинається курортний сезон на Шацьких озерах, так відразу ж виходять торгувати обабіч дороги Шацьк-Любомль дарами лісу місцеві жителі. Найпопулярніший нині продукт – чорниці, який цінять у 20-25 гривень за літрову банку.

Для жителів Шацького району не звикати підійматись зранку та йти збирати лісову ягоду. Всі прекрасно розуміють, що курорт на Світязі короткотривалий, тому намагаються якомога більше назбирати чорниць для вдалого продажу. Але виникає проблема конкуренції – на кілометровому відрізку дороги можна побачити до 10-12 різних продавців.

Торгують ягодами і дорослі, і малі. Інколи ціле сімейство виходить на “торгову точку”, робить зручним місце для торгівлі (приносять крісла, столи, стільці, подушки, покривала тощо – авт.) та продає край дороги чорниці.

IMG_7869

Як відомо, чорниця – ягода така, що не пробуде довго свіжою у спекотну погоду, тому й осядає, висихає. Тут виходів аж два. Перший – хтось один продає, а хтось підвозить свіжу чорницю, збираючи її у лісі цілий день. Другий – це спробувати продати якомога дешевше уже не першої свіжості ягоду. Звісно ж, це не вплине на її властивості, проте покупець вимагає хорошого вигляду чорниць.

Проте не так багато хто і зупиняється, щоб купити ягід. Й справді, велика кількість продавців – більша ймовірність, що автівки не будуть зупинятись.

Багато хто з місцевих жителів, щоб не стояти продавати ягоду біля дороги, здають її для так званих “скупщиків”. Тільки знову біда: чим більше ягід – менша ціна на неї. Спочатку цінова позначка була 30-28 гривень за кілограм. Зараз – 18-15 гривень. До речі, один кілограм – це майже дві літри ягід. Тобто порахувати вигоду від бізнесу біля дороги не важко, тому цей спосіб більш дієвий та популярний. А за один похід до лісу деякі з бізнесменів можуть назбирати до 45-ти (!) літрів чорниці.

Варто розуміти, що такий собі чорничний бізнес окрай дороги – це гарна можливість підзаробити для тих, хто живе подалі від курортної зони Шацьких озер. По суті, це не важка праця, але все ж вимагає затрати і часу, і здоров’я.

IMG_7880

2 Коментарів Чорничний “бізнес” процвітає у Шацькому районі

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*