Чому Шацька ОТГ отримала на 400 тисяч менше доходів, ніж минулоріч

26.07.2020 / Новини

Провели аналіз виконання бюджетів об’єднаними громадами Волині за перше півріччя 2020 року.

Про це повідомили на сторінці Волинського регіонального офісу програми «ULEAD з Європою», передає Район Шацьк.

Радник з питань муніципальних фінансів та управління Анатолій Матвіюк провів аналіз виконання бюджетів ОТГ Волині у першому півріччі 2020 року. До уваги бралися ОТГ, що перейшли на прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом.

«У цьому періоді завершився довготривалий, кількарічний, майже загальний тренд росту власних доходів громад. Це обумовлено як коронавірусним локдауном, що негативно вплинув на ділову активність, так і іншими чинниками: виходу з територій громад великих платників через зміну реєстрації бізнесу, реорганізації всеукраїнських підприємств чи обласних установ», – пояснюють фахівці.

Почався період пильного контролю за станом наповнення бюджету, тісної співпраці з платниками, конкуренції умов ведення бізнесу на території, постійного пошуку резервів. Відіграла роль у виконанні бюджетів і структура місцевої економіки.

Наприклад, негативний вплив відчули громади, залежні від підприємств лісової галузі. Останні кілька кварталів лісовики мали проблеми зі збутом продукції, та, відповідно боргували за платежами податків на доходи фізичних осіб, ренти за використання лісових ресурсів тощо.

Негативний вплив відчули громади, на території яких в період карантину тимчасово припиняли роботу чи скорочували діяльність підприємства. Це помітно за показниками найбагатших громад Волині.

Досить стійко почувалися громади, чиїми основними платниками є установи бюджетної сфери. За період карантину держава та органи місцевого самоврядування намагалися підтримувати фінансування заробітних плат на докризовому рівні, лише одиниці були змушені вдатися до запровадження простоїв. Це забезпечило стабільність податкових надходжень за ПДФО.

«Якщо торік план доходів за перше півріччя не виконали 5 громад з п’ятдесяти, то у цьому році таких громад 15 з 51. З них чотири, згідно з Бюджетним кодексом, матимуть право внести зміни до своїх бюджетів щодо зменшення дохідної частини, бо невиконання перевищило 15%», – йдеться у повідомленні.

Якщо порівнювати надходження у загальні фонди місцевих бюджетів у першому півріччі 2020 року з аналогічним періодом року 2019, то у поточному році надійшло на 25,5 мільйона гривень більше. З 51 громади, що перебувають на прямих бюджетних відносинах з Державним бюджетом, у 34 громадах цьогорічні надходження перевищили доходи першого півріччя 2019 року. 17 громад не досягли торішнього рівня.

Також у Волинському регіональному офісі підготували графічні матеріали, що ілюструють виконання планів власних надходжень, порівняння власних надходжень у поточному та минулому роках, а також такі показники бюджетів, як власні доходи на 1 мешканця та питома вага управлінських видатків у власних доходах загального фонду.

Залишити коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *


*